hírlevél | 2021. 06. 23.
Újjáépítik a római Colosseum gladiátorszínpadát

A római aréna rekonstrukciójára kiírt nyertes pályamű felnyitható padlót javasol, ezzel az eredetihez hasonló színpad jöhet létre a romos boltívek ölelésében.


2020 végén indították el a Római Colosseum felújítására kiírt tervpályázatot, melynek eredményeként az Ingegneria nevű milánói cég építheti újjá az ókori világ legnagyobb amfiteátrumát. Az új platform megőrzi a régészeti jelentőségű építészeti elemeket, beleértve a földalatti kamrákat is, miközben a látogatók számára a kétezer évvel ezelőtt több mint 85 000 látogatót befogadó tér élményét hozza vissza.

A 18,5 millió euróba (6,7 milliárd forint) kerülő beruházás 2021 végén indulhat el, és a tervek szerint 2023-ban be is fejeződik. Csúcstechnológiát magába foglaló, könnyű szerkezetű, összecsukható színpadot húznak fel a küzdőtéren, amellyel lényegében helyreállítják az eredeti arénának azt a színpadát, ahol a gladiátorviadalokat tartották az ókori Rómában. A színpad a 19. századig létezett, akkor a régészeti feltárások miatt bontották el.

A Colosseum régészeti parkjának építészei, régészei és restaurátorai szerint az új padló könnyű, elforgatható és fenntartható lesz. Az új szerkezetet ugyanarra a magasságra helyezik, ahol a Flaviusok idején volt, megtartva az eredeti elrendezést. A gerendákat a már meglévő falakra mechanikusan rögzítik, így az emelvény teljesen elhúzható lesz. Szénszálas maggal készülő fával burkolt, mozgatható panelek borítják a padlót. Ezzel a fenntartható erdőkből származó faanyag erejét és tartósságát növelik, elkerülve az értékesebb fajok kivágását. A padló egyes részeit mobil panelként fogják elhelyezni a rugalmas használat biztosítása érdekében, ezek elforgathatóak lesznek, lehetővé téve a szellőzést, illetve a természetes fény bejutását a földalatti szintre.

Kedves Olvasóink joggal tehetik fel a kérdést: mi köze a római Colosseum rekonstrukciójának a betonhoz? A Beton c. folyóirat 2020. decemberi számában olvashatják a Beton történetének I. részét, amelyben az szerepel, hogy a római Colosseum fő boltozatait is betonból állították elő. A beton alakíthatóságának az volt a nagy előnye, hogy elkeskenyedő formákat, így keresztboltozatokat is formálhattak belőle. Így elmaradt a kő vagy tégla formára vágásának fáradságos munkája. A Colosseum számos boltozata kúp alakú, azaz a külső boltívek sugara nagyobb, mint a belsőké. A fa mintaív kivitelezése, majd betonnal történő kiöntése egyszerűen megoldható munka volt.

Forrás és fotó: Tervlap.hu

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2021. június 23.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2021 Minden jog fenntartva - CeMBeton