hírlevél | 2021. 05. 21.
Speciális keretes állványzatról történik az új pécsi vásárcsarnok zsaluzása

A zsaluzási feladatok kihívásairól, és a folyamat során felmerülő nehézségek sikeres megoldásáról beszélgettünk Oláh Zoltánnal, a MEVA mérnökével. A szakember elsőként ismertette a vásárcsarnok méreteit, amelyek jól szemléltetik a megoldandó feladat nagyságát is.


– A vásárcsarnok épületének alapterülete 1750 négyzetméter: 3 dilatációs egységből áll, falmagassága 13,2 méter, a kis ív sugara 4,05 méter, a nagy ív sugara 6,80 méter. A MEP keretes állványzat elemeinek variálhatóságával jól lekövethető a változó terhelés. A főtartókhoz kapcsolódó méreteket illetően a szakember megemlítette, hogy a faltartókba 1000 köbméter betont építenek be, a vasbeton főtartók összes zsaluzott felülete 7200 négyzetméter, az íves főtartók 4 méter magas előregyártott pillérekről indulnak. Az épület belső oldalán második ütemben 5,80 méter magas monolit vasbeton függönyfalak épülnek majd, melyeket az íves tartófalak tartanak.

Oláh Zoltán elmondta azt is, hogy az íves monolit vasbeton főtartók zsaluzása és a friss beton alátámasztása MEP keretes állványzatról történik, 4 méter magasságban kialakított munkaszintről.
– Az állványrendszer előnye, hogy a különböző méretű keretelemeinek variálhatóságával a változó falmagasságból eredő változó terhelés jól lekövethető. A speciális zsaluzat a sokszori beépítés alatt is biztosítja a homogén látszóbeton felületet. Az íves felület zsaluzásához a Tura Kft. acél, rácsos tartószerkezetű kirekesztést készíttetett, mely az állványzaton nyugszik, és a zsaluzatba elsőként építik be. Mozgatása egyben történik daru segítségével. Az íves monolit vasbeton főtartók zsaluzása összesen 607 négyzetméter nagytáblás Mammut falzsaluzattal készül – tette hozzá a MEVA mérnöke.

A zsaluzat előnye a műanyag zsaluhéj, amely a kivitelezés teljes időtartamán keresztül a sokszori ki- és bezsaluzás alatt is biztosítja a homogén látszóbeton felületet.
– A MEVA feladata volt, hogy olyan stabil állványzatot tervezzen, amely a nagy magasságú vasbeton falakat, a zsaluzatot és az acél rácsos tartó súlyát is elbírja. A szerelési idő csökkentése érdekében a lehető legnagyobb egységekben végezték a daruzást. Mindemellett a falzsaluzat kialakításánál szempont volt, hogy a zsalu lenyomati képe esztétikus és szimmetrikus legyen. Kihívást jelentett a mintegy 13 méter magas falzsaluzat biztonságos kitámasztása szélnyomás és mozgások ellen, továbbá a zsaluzat betonozása, melynek során a beton nem osztályozódik szét.

A látszóbeton felületek esztétikus megjelenéséhez, a falazat/zsaluzat megfelelő teherbírásához a beton alapanyagaként a Baranya megyei székhelyű, Királyegyházi Cementgyár cementjét is felhasználták.
– Mindig büszkeséggel tölt el minket, ha olyan kiemelt helyi beruházásokhoz választják a LAFARGE cementet, mint a Pécsi Vásárcsarnok is. A CEM II/A-S 42,5 R egyik prémium cementünket alacsony repedési hajlama és nagy kezdőszilárdsága miatt elsősorban teherviselő szerkezetek készítéséhez, valamint látszóbeton felületek kialakításához is ajánljuk – jegyzi meg Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Oláh Zoltán hozzátette, hogy az építési költségek csökkentése érdekében ügyeltek a korai kizsaluzhatóságra, továbbá szerelési idő csökkentése érdekében az állványzat és a zsaluzat minél nagyobb egységekben történő átdaruzására.

Forrás: Magyar Építők
Fotó: Meva

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2021. május 21.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2021 Minden jog fenntartva - CeMBeton