hírlevél | 2021. 02. 19.
Új lakáspiaci kategóriaként jelentek meg Magyarországon az úszóházak

A vízfelületek hasznosítása, az ember és víz kapcsolatának tudatos formálása, a vízpartok bekapcsolása a városi életbe a világ sok országában egyre erősödő folyamat, ahol a vízen úszó, de a part szolgáltatásait és biztonságát megtartó úszóházak jelennek meg.


Magyarország első úszóházparkja a Velencei-tó partján valósul meg Velencén, de Budapesten a Lágymányosi öbölben is lesznek hasonló megoldások – derül ki a Marinus Homes Kft. közleményéből.

Élettereink kreatív újraértelmezése egyre jellemzőbb igény a világban, ezt példázza az úszóházak megjelenése is. Az 50-110 négyzetméteres úszóházak közműellátása a parti infrastruktúrán keresztül valósul meg, míg az alapot jelentő beton úszómű stabil úszást biztosít.

A Magyaroroszágon még kiaknázatlan piaci szegmens kiszolgálása, a vízre telepített életterek, nyaralók, üzlethelyiségek, irodák tervezése, fejlesztése gyártása és telepítése komplex építészeti és ingatlanfejlesztői feladat.

Az ilyen épületek egyik jellegzetessége a modulosság, ami lehetővé teszi a közúti szállítást és az igényekhez igazodva, méretbeli és alaprajzi variálhatóságot nyújt. Másik sajátosság a gyári körülmények közt történő előregyártás, – mind az úszótestek, mind a felépítmények esetében – mely alkalmas a helyszíni szerelésből adódó pontatlanságok, hibák kiküszöbölésére és gyors építést eredményez a helyszínen anélkül, hogy építési területigénnyel, építőanyag hulladékkal terhelné a környezetét és telepítési megoldást nyújt hajógyári körülmények nélkül is. A harmadik alappillér az anyaghasználat. Az úszóházak alapját olyan egyszerűen gyártható, karbantartást alig igénylő, de megfelelő felhajtóerőt biztosító beton pontontestek alkotják, amelyek sorolásával többféle méretű úszótest képezhető. A beton úszótestek használata az alacsony súlypont és nagy tömeg miatti tehetetlenségből adódóan stabil ház érzetet eredményez a vízen, jelentősebb szél- és hullámterheléskor is.

Forrás: Portfolio

Kép forrás: Marinus Homes Kft.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2021. február 19.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2021 Minden jog fenntartva - CeMBeton