hírlevél | 2020. 12. 17.
Szálcement: évszázadosan is friss anyag

Több tucat szín, nagytáblás megjelenés, változatos felületek és akár életciklusprojekthez is alkalmas tulajdonságok. A szálcement tető és homlokzati anyagok nem csupán látványukkal szolgálják ki a mai ízlést. A különleges látványvilágot kínáló kompozit anyag a jelen elvárásainak rendkívül kedvező ökológiai lábnyomával is messzemenőkig megfelel. Műszaki oldalról a szerelt, átszellőztetett burkolati megoldás, és a környezetre tekintettel levő gyártástechnológia teszi ezt a matuzsálemi korba lépő anyagot frissé.


Életciklusprojektre ajánlott

Ha egy épület külső homlokzatának karbantartásáért maga a kivitelező felel 25 évig – ahogy az több, úgynevezett életciklus projektben tőlünk fejlettebb környezettudatossággal rendelkező országokban megtörténik –, a kivitelező nem véletlenül választja a szálcement homlokzatburkolatot.

Mi kell ehhez? A szálcement síkpala azon képessége, hogy ellenáll mindenféle időjárási viszontagságnak: fagyás, olvadás, forróság, intenzív esőzés – egyik sem jelent veszélyt a felületére. Az ilyen burkolatok minden esetben megtartják alakjukat, és azon tulajdonságukat, hogy a korhadásnak és a gombásodásnak ellenállnak. A végeredmény egy hosszú élettartamú homlokzat, melynek karbantartási igénye minimális, így nyugodtan lehet egy életciklus projekt egyik fő eleme.

 

Ökológiai lábnyom: kedvező

Jóllehet gyártástechnológiája valóban közel száz éves, a szálcement anyagok használata az elmúlt évtized óta éli reneszánszát. Ennek egyik oka feltehetőleg a környezettudatossággal függ össze, amelynek alapvető tényezői az alacsony energiafelhasználású gyártás, a hosszú élettartama alatt csekély karbantartási igény vagy a 100%-os újrahasznosíthatóság.

Az energiatakarékosság jegyében a tervezők számára átszellőztetett homlokzatként jelentheti az előnyt. A lakó- és ipari épületek építése vagy felújítása során, a homlokzaton és a tetőn megjelenő környezetbarát anyag egyre többször funkcionál belsőépítészeti elemként is. Felújítás esetén ne csupán dizájnelemként gondoljunk az amúgy esztétikus, rendkívül változatos színben és számos felülettel elérhető Cembrit, Eternit és Cedral burkolatokra! Új épületek modern homlokzatán jó szolgálatot tehet egy átszellőztetett homlokzat a vizesedésre hajlamos falak kiszárítására, vagy például épületek hideg, északi falainak, esetleg csapóesőnek vagy más természeti behatásoknak jobban kitett épületrészek utólagos burkolataként.

Forrás: epitesimegoldasok.hu

Fotó: Atelier Vostracky

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2020. december 17.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2021 Minden jog fenntartva - CeMBeton