hírlevél | 2019. 07. 15.
Modernizáció egy évtized távlatában

Tíz évvel ezelőtt avatták fel a Beremendi Cementgyár új kemencevonalát. Ennek apropóján tekintsük át az elmúlt évtized mérföldköveinek számító fejlesztéseit!


Az ország egyik meghatározó gazdasági szereplőjeként a Duna-Dráva Cement Kft. fontosnak tartja a fenntartható működés elvét, valamint a korszerű technológiák alkalmazását. Fejlesztéseinek hála az évek alatt nem csak gyáraik termelése és üzembiztonsága növekedett, hanem példát mutattak más vállalatoknak és a régióban élőknek is.

2007. nyarán elkezdődött a Beremendi Cementgyárban egy több, mint 15 milliárd forintos környezetvédelmi beruházás, amelynek keretében új kemencevonallal bővültek. A 2009-ig tartó beruházással a régi kemencesort egy nagyobb, csúcstechnológiájú kemencevonalra cserélték, amelyet különleges gépészeti megoldásokkal láttak el. A fejlesztés emellett kiterjedt a hőcserélőtorony, a klinkerhűtő és a portalanító berendezések teljes átalakítására is.

A fejlesztésnek köszönhetően már a kezdetektől jelentős porkibocsátás-csökkenést mértek, valamint javult a termelés hatékonysága, és az automatizált rendszerek révén nőtt az üzembiztonság is. Az energiafelhasználás mértékének csökkenésével a cement gyártása kisebb terhelést jelent a környezet számára.

Az alternatív tüzelőanyagok (biomassza, ipari- és hulladékfeldolgozás melléktermékei) használata további környezeti előnyökkel jár. A DDC cementgyáraiban már az 1990-es évek második felében elkezdődött a tüzelőanyag helyettesítés, a klinkerégetésnél 2014-re Beremenden már 80-85 százalékban alkalmaztak alternatív tüzelőanyagokat.

A Beremendi Cementgyár sikerére alapozva 2016-ban megkezdődött a Váci Cementgyár környezetvédelmi beruházása. A 2016-2018 között megvalósított, közel 7 milliárd forintos fejlesztés célja egyebek mellett az volt, hogy a már korábban is alacsony porkibocsátást az elérhető legjobb technológia alkalmazásával minimális szintre csökkentsék. 2018 májusában, két évnyi fejlesztésre alapozva, egy újabb, 2 milliárd forintos beruházásba kezdtek a Váci Gyárban, amelynek célja a helyettesítő tüzelőanyag-arány további emelése.

Forrás: https://www.duna-drava.hu/hu/beremendi-modernizacio-egy-evtized-tavlataban

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2019. július 15.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2021 Minden jog fenntartva - CeMBeton