hírlevél | 2018. 10. 31.
Vízre szállt a Fesztivál!

Legyen szó egy épület tartószerkezetéről, egy hídról, vagy olyan látszóbeton elemekről, melyek formálják egy épület megjelenését, arculatát, egyre népszerűbb alapanyagként szolgál a beton. Mindezen megoldásokat az idei Beton Fesztiválon számos ámulatba ejtő példán keresztül is megismerhettük.


Immáron negyedik alkalommal rendezte meg a beton.hu a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ), valamint tagvállalataik támogatásával a Beton Fesztivált, amelynek ezúttal az Európa Hajó adott otthont. A rendezvény idén is megmozgatta a szakmát, az építészhallgatókat, építő-, és építészmérnököket, valamint a betont, mint alapanyagot kreatívan felhasználó művészeket.

Napjainkban a víz után a beton a leggyakrabban használt, és egyben a második legfontosabb anyag a Földön, hiszen felhasználási lehetősége határtalan – derült ki az előadásokból és pódiumbeszélgetésekből, illetve ezt bizonyította a kiállítók által hozott számos betontárgy is. A program első két előadása, a maga nemében egy-egy kiemelkedő hazai projektet mutatott be. Az egyik a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont „A” épületének tartószerkezeti kivitelezését ismertette. Ezt követően betekintést nyerhettünk az ország második körhídjának – a 47. számú főúton, a Hódmezővásárhely elkerülőn – építésével kapcsolatos részletekbe is.

Az ehhez hasonló létesítmények megtervezése és megvalósítása komoly mérnöki tudást igényel – ezt a témát boncolgatta az első pódiumbeszélgetés, amelyen az oktatók mellett, egy közelmúltban végzett, már gyakorló építőmérnök osztották meg tapasztalataikat. A második blokk sem volt kevésbé izgalmas, hiszen azt szemléltette, hogyan lehet a betont dísszé formálni egy épület megjelenésében, vagyis milyen esztétikai szerepe van a betonnak korunk építészetében?

A fesztivál egyik kísérő eseménye a nagy népszerűségnek örvendő betontárgy kiállítás, melyre az idén 18 művész hozta el munkáját. A számtalan ékszerkollekció, használati tárgy és otthoni dekorációs elem közül a közönség szavazatai alapján hirdettek győztest. Ennél szemléletesebb bizonyítékra nincs is szükség ahhoz, hogy lássuk, a beton már régen több mint építészeti alapanyag.

A hagyományokat követve, a fesztivál keretén belül hirdettük ki a ”Minden építés alapja 2018” pályázat nyerteseit is.

Az esemény igazi különlegessége a dunai sétahajózás volt, melynek során – az ebéd elfogyasztása közben – lehetőség nyílt Budapest legszebb látványosságainak ritkán látott nézőpontból való megtekintésére.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2018. október 31.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2023 Minden jog fenntartva - CeMBeton