hírlevél | 2015. 05. 19.
Helyére került a Lábatlani Cementgyári Emlékház és Tudásközpont alapköve

Hosszú előkészítés után, a 145 éves cementgyár történetét bemutató épület alapkövét ünnepélyes keretek között helyezték el Lábatlanon. Az eseményen Richard Skene, a Holcim Észak-Duna Régió vezérigazgatója, valamint Dinnyés István polgármester is megemlékezett a gyár és a város példaértékű kapcsolatáról.


Az utókor számára készített kapszulába került:

  • az utolsó Lábatlanon gyártott klinker,
  • a 24 óra 2015. május 4-ei lapszáma,
  • az Emlékház alaprajza és teljes tervdokumentációja,
  • a Lábatlani cement titka című könyv,
  • a gyárzáró rendezvényen készült film,
  • Lábatlant bemutató film és diaporáma,
  • az alapkőletétel során megjelent vendégek névsora,
  • és egy üzenet az utókornak.

Az Emlékház létrehozása igazi összefogással jön létre, egyszerre szívügye Lábatlan városának, aki a helyet biztosítja, a Holcimnak, mint tulajdonosnak és építőnek, egykori munkatársainak, akik évek óta őrizgetett emlékeiket ajánlották fel és számos civilszervezetnek, magánszemélynek.

Az épület a tervek szerint október végéig elkészül és novemberben már látogatható lesz a kiállítás, amely bemutatja az üzem történetét, a cementgyártás munkafolyamatait, valamint a gyárhoz generációkon át kötődő munkatársakat.

Richard Skene beszédében elmondta: „Habár nem ezt az alapkövet szerettem volna lerakni, hanem az új cementgyárét 2008-ban, ez az Emlékház legyen az összekötő  kapocs a többgenerációs hagyomány és a következő generáció jövője között.”

Dinnyés István polgármester beszédében kiemelte, hogy számára „a Tudásközpont azért is rendkívül fontos, mert Lábatlan egyik bölcsője a hazai cementgyártásnak, és az ország legfontosabb épületei az itt készült, magas minőségű cementből készültek.”

A környezettudatos épület terveit az Intramuros Kft. készítette, a kivitelezést a Fischer-Bau Építőipari Kft., míg a kiállítás tervezését és kivitelezését az Ogusrent Kft. végzi.

A kiállítás anyagát évek alatt gyűjtötték össze: egykori munkatársak, civil szervezetek járultak hozzá fotókkal, szerszámokkal, térképekkel. Az ország távoli településeiről is érkeztek korabeli filmek és tárgyi felajánlások. Az Emlékház helyet biztosít egy lokális néprajzi gyűjteménynek is, emellett közösségi térként is funkcionál majd, ahol kisebb egyesületi gyűlések és előadások is tarthatók.

Az épület 250 négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkezik, felépítésének és kialakításának költségét a Holcim fedezi, megnyitáskor pedig átadja a Lábatlani Önkormányzatnak.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2015. május 19.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2021 Minden jog fenntartva - CeMBeton