hírlevél | 2023. 03. 20.




EURÓPA BETON: az új szervezet

A beton hangja és értéklánca
Brüsszel, 2023. február 8. – 2023 kulcsfontosságú év lesz az európai épített környezet szempontjából, mivel az Európai Bizottság közzétette az „Építőipari Ökoszisztéma Átmeneti Útvonala” és „Az egész életcikluson átívelő Szén-dioxid-ütemterv” című dokumentumokat.


Ezért a betonágazatot és annak értékláncát képviselő négy európai szövetség - a BIBM (Európai Előregyártott Beton Ipari Szövetsége), a CEMBUREAU (Európai Cementgyártók Szövetsége), az EFCA (a Beton Adalékanyagok Szövetségeinek Európai Szövetsége) és az ERMCO (Európai Transzportbeton Szervezet) - egyesítették erőiket egy új ernyőszervezetben: Európa Beton (Concrete Europe). Az új szervezet az Európai Betonplatform és a Beton Kezdeményezés utódja. A tagság nyitva áll a beton értékláncban aktív valamennyi uniós szövetség előtt.

Az uniós Zöld Megállapodásról (EU Green Deal communkications) szóló közleményében a Bizottság úgy határozza meg ágazatunkat, mint amely „nélkülözhetetlen Európa gazdasága számára”. Az Európa Beton továbbra is közvetíteni fogja az EU érdekelt felei felé ágazatunk hozzájárulását az EU Zöld Megállapodás céljainak eléréséhez az alábbiak szerint:

Beágyazott kibocsátáscsökkentés a karbonsemlegesség eléréséhez: Ahogy azt a CEMBUREAU 2050 szén-dioxid-semlegességi ütemterve (CEMBUREAU 2050 Carbon Neutrality Roadmap) is kiemeli, ágazatuk célja, hogy bruttó CO2-kibocsátást a cement esetében 30%- kal, az értéklánc mentén pedig 40%-kal csökkentse 2030-ig. Az ütemterv kiemeli a szén-dioxid semlegesség 2050-ig történő elérését célzó intézkedéseket és ajánlott szakpolitikai kereteket a cement- és betonértéklánc minden lépésében.

Aktivált termikus hatékonyság épületekben betonon keresztül: A 3E tanulmány (3E Study) szerint a nagy tömegű épületek hőtömege rugalmasságot biztosíthat az energiatároláshoz és a villamosenergia-hálózat igényeire való reagáláshoz, lehetővé téve a fogyasztói energiaigény időben történő eltolódását ("reagálás az aktív keresletre") a szerkezeti hőenergia-tárolás alkalmazásával. Ez akár a következőket is eredményezheti:

-lakásonként 25%-os CO2-csökkentés;
-a villamosenergia-ellátási csúcskapacitás iránti igény 50%-os csökkentése;
-a megújuló energiaforrások elterjedésének 25%-os növelése.

A beton, mint megoldás a körforgásos gazdaság számára az építőiparban (circular economy in construction):

-A betonszerkezetek több mint 100 évig is állékonyak maradnak;
-ha egy betonszerkezetet lebontanak, a betonelemek újra felhasználhatók, vagy elbontva és összetörve akár adalékanyagként 100%-ban újrahasznosíthatók. A betongyártás főként a végfelhasználó közelében történik: természetes, helyben elérhető anyagokat, vagy minőségi újrahasznosított anyagokat használnak.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) által elismert beton-karbonátosodás (Concrete carbonation): Egy épített szerkezet élettartama alatt a cementgyártáshoz kapcsolódó technológiai kibocsátások akár 25%-a is elnyelődhet. A CEMBUREAU becslése szerint a potenciális karbonátosodáskor megkötött CO2 mennyiség évente 16 millió tonna CO2 a 27 tagú EU-ban. Ez a folyamat a cement-, adalékanyag- és betongyártási fázisaiban fokozható, így a beton szén-dioxid elnyelővé válik.

Norbert Schröter, az Europa Beton elnöke így foglalja össze: "Ágazatunk elkötelezett amellett, hogy megoldásokat kínáljon az európai éghajlati és környezetvédelmi célok eléréséhez. Az Európa Beton feladata az lesz, hogy ezeket közvetítse az EU politikai döntéshozói és az építőipari értéklánc érdekelt felei felé. A politika kulcsfontosságú a gyorsabb teljesítésben, az értékláncon belüli nyílt kommunikáció pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy az építőipari ágazat elérje ezeket a célokat."

További információk az Europa Beton honlapján találhatók.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2023. március 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton