hírlevél | 2023. 03. 20.




Brutalista lakótömb narancsszínben

Mexikóvárosban, az azték őslakosok egykori lakóhelyén egy igazán egyedi narancssárga beton lakókomplexum épült.


A kortárs „Real de los Reyes” lakótömb 13 lakóegységet foglal magában, amelyek sokoldalúan alkalmazkodnak a felhasználók különböző életstílusaihoz. Az egyedi megoldásokkal, egyedi igényekre szabottan készült egységek 4540 m2-es területet foglalnak el, egyetlen nagy, geometrikus elemekkel összekapcsolt tömeget alkotva. Az mta+v Architectural csoport tervezői funkcionális és esztétikailag jól körülhatárolható épületet terveztek, amelyben a tömeg és az anyagszerűség jelenik meg az otthont személyre szabó megoldásokban.

Az építészeti program középpontjában az otthoni napi tevékenységek állnak, tekintettel a világjárvány utáni szokások változására. A terek kényelmesek, jól funkcionálnak, valamint megfelelő hangulatot, világítást és magánszférát biztosítanak. A terv különböző tipológiákat alkalmazva teszi lehetővé az ott lakók térbeli elválasztását egymástól. A projekt Mexikóváros déli részén, az egyik leghagyományosabb, 17. század elején alapított városrészben található, melyet gondosan átgondolt tervezés után valósítottak meg. Az eredetileg családi házas beépítés hozzáadott értéket generál egy olyan környéken, amely korábban egyértelműen hanyatlás jeleit mutatta.

A projekt elsősorban a gyalogos megközelítésre alapoz, az autót kiegészítőnek tekinti. Egy olyan közösséget akartak létrehozni a környéken, amely a kortárs városi élet elemzése alapján új építészetet tesz lehetővé. A beépítés megőrzi és tiszteletben tartja a városi szabályozás által megengedett magasságokat is. A program célja továbbá az életminőség javítása anélkül, hogy túlterhelné a terület sűrűségét. A helyszín karakterét tekintve kényelmet és letisztult építészeti formát kínál, amely a terület új nevezetessége lehet idővel.

A narancssárga színre festett betonépület teljes felépítése és szerkezete alapján moduláris kialakítású. A színválasztás nem a hagyományos brutalista színezetlen betonfelületeket idézi, ehelyett az ősi azték kultúrában gyökerező, de napjainkban is kedvelt élénk, meleg színnel gazdagítja a belső tereket, melyekből árad a pozitív hangulat. A földes, rozsdás szín egyúttal a földhöz tartozás érzetét is kelti.

Passzív energetikai tervezési stratégiát követve a házkomplexum természetes megvilágítást és keresztszellőztetést alkalmaz, amely összekapcsolja az összes zónát az egyes házakon belül. Mindegyik egységhez biztosítottak kapcsolódó nyitott tereket, például bevilágító kockákat és teraszokat. A világítás kialakítása egyszerű, de elegendő a szükséges komfortszinthez.

A házak háromszintesek: a pinceszint kiszolgáló helyiségekből és parkolóból, a földszint közös helyiségekből, az első szint pedig privát helyiségekből, hálószobákból áll. A házak közös helyiségei egy hangulatos belső udvarra néznek.

Forrás:  tervlap.hu

Képek:  Rafael Gamo/designboom

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2023. március 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton