hírlevél | 2022. 12. 15.




Nagyszerű bio-receptív megoldás a lélegző városokért

Városainkban a zöldterületek egyre inkább zsugorodnak, a hatalmas építmények, felhőkarcolók sokszor elveszik a teret, a testet és lelket is tisztító zöldterületek elől. A természet kapuőrei – a modern építészet követelményeit integrálva – olyan megoldásokat alkotnak, amelyek segítenek a betondzsungel zöld területeinek regenerálásában.


A Respyre egy innovatív csapat, akik a fenti probléma orvosolására olyan bio-receptív megoldást fejlesztettek ki, amelynek segítségével képes a moha megélni a betonon. A csoport saját receptúrát dolgozott ki, amely porozitásával, vízmegtartó képességével, mikroporózus textúrájával, savasságával és egyéb tápanyagok adagolásával  biztosít tökéletes életteret a moha számára.

A moha kiváló a zöld homlokzatokhoz, mivel a gyökerek helyett rizoidjai vannak. A rizoidok pedig nem pusztítanak, mint általában a növények gyökerei, hanem egyfajta „ragasztóként” működnek, így tökéletes állapotban hagyják a homlokzatot.

A folyamat három lépése a keverés, az öntés és a felhordás. A kész termék könnyen alkalmazható meglévő szerkezetekre és hatékonyan beépíthető új építményekbe is, így költséghatékony megoldást nyújt a természet városi környezetbe való beépítésére.

A megfelelő helyen kialakított bio-receptív beton elősegíti a moha spontán növekedését. A hozzáadott tápanyagokkal, valamint a természet által biztosított csapadék hasznosításával a moha nagyon gyorsan képes növekedni, és akár néhány hónapon belül beboríthatja a kívánt felületet, segítve ezzel  a városokat abban, hogy lélegezzenek.

Forrás: designboom

Tervező és fotók: Respyre

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. december 15.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton