hírlevél | 2022. 12. 15.




Karácsonykor is Beton Újság

A karácsonyi készülődés közben vagy a családi vacsora után is jól jöhet egy kis kikapcsolódás. Év végi utolsó számunkban zöldgazdaság témában prof. dr. Boros Anita „A cementipari kutatások aktuális kérdései” című cikkében olvashatnak arról, hogy jelenleg mely területekre helyeződik a fókusz a kutatások terén.


Kutatás+fejlesztés rovatunkban a Ferrobeton Zrt. egy új technológiájáról, a  szénszál erősítésű, feszített U-keresztmetszetű tartóról adunk hírt, amely az eddig használt tartókhoz képest előnyösebb tuljdonságokkal bír; mind önsúlyát, mind a korrózióval szembeni tartósságát tekintve.

Betontechnológia témában pedig két, 3D betonnyomtatással kapcsolatos cikket is olvashat: a dvb Kft. büszkesége, hogy elkészült immáron a második,  új fejlesztésű, ipari léptékű betonnyomtatója. Emellett a másik cikkünkben az is kiderül, hogy a Sika milyen innovatív termékekkel kapcsolódik a 3D nyomtatási technológiát alkalmazó új trendekhez. 

Ismét folytatódik a Beton története, amelyből az autók iránt rajongóknak is jut olvasnivaló. A Fiat gyárépülete Torinóban, annak Lingotto kerületében épült fel. Az ötszintesre tervezett gyár szerkezete természetesen már vasbeton volt. A földszinten érkeztek be az alapanyagok, majd egy spirális vonalban felfelé haladva készültek el az autók. A kész autók a tető szintjén bukkantak fel, és itt helyezkedett el a tesztpálya. Ez a létesítmény volt akkoriban a világ legnagyobb autógyára.

Egy kicsit könnyedebb vizekre evezve megismerhetjük, hogy milyen izgalmas módon látja Molnár Ádám diplomás formatervező a beton és a fa különleges társítását a betondizájnban, illetve olvashatunk arról is, hogy milyen technológiai fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években a már 10. jubileumát ünneplő SZEnavis hallgatói szervezet betonkenujai.

A Beton Újság decemberi számát itt találja.

Az olvasáshoz jó szórakozást kívánunk!

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. december 15.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton