hírlevél | 2022. 11. 17.




Japán betonház kőkorszaki stílusban

Junya Ishigami sárral borított házat és éttermet rejtett a föld szintje alá Japánban, melynek hangulata az egykor a világ számos pontján megtalálható földbe vájt lakásokét idézi.


Yamaguchi prefektúrában, Ube városában található Motonori Hirata, japán szakács otthona és étterme. Az építtető Junya Ishigami régi barátja, és elég nyitottnak bizonyult ahhoz, hogy elfogadja a meglehetősen formabontó tervet.

A szerkezet üreges terek labirintusából áll, amelyeket íves nyílások és cseppkőoszlopszerű képződmények határolnak. Az oszlopokat úgy alakították ki, hogy betont öntöttek a földbe ásott lyukakba, majd fölöttük is kialakítottak egy egészet összekötő betonréteget, aztán pedig a köztes terekből kiásták a földet. Ügyeltek arra, hogy elég földtakarás maradjon a betonon ahhoz, hogy természetes földbarlangnak hasson az elkészült építmény.

Ez az építési mód azt jelenti, hogy az épület a talaj természetes rétegein belül, az utca szintje alá van rejtve, átvéve a kibányászott terek véletlenszerű alakját, tökéletlenségeit.

Ishigami eredeti terve szerint az iszapot le kellett volna mosni a betonról, miután a helyszínt teljesen feltárták. Azonban miután meglátta a földet a szerkezeten, úgy döntött, hogy meghagyja felületi burkolatnak. A felületeket a földfalak javításának japán módszerével erősítették meg, így akadályozták meg, hogy a sár lemosódjon.

Az épület organikus formája és anyagszerűsége hosszú élettartam érzetét kívánja adni a lakásnak és az étteremnek, mintha az idők kezdete óta ott lenne a telken. Mindössze a hullámos, fehérre festett betontető jelzi, hogy emberi kéz is alkotott a helyszínen.

Az épület formáját Ishigami stúdiója kiterjedt háromdimenziós modellezéssel dolgozta ki, iránymutatást adva a kivitelező csapat számára a betonpillérek aknáinak helyét és méreteit illetően.

Belül az étterem északra, míg a lakás terei délre tájoltak. Mindkettő üvegezett panelekkel határolt, amelyek az íves nyílások közé vannak hasítva. Az üvegezett területek segítenek finoman elhatárolni a területeket a belső terek és a három udvar között, amelyek az éttermet elválasztják a háztól.

A házban a belső tér kiemelkedő elemei közé tartozik a párnákkal bélelt, süllyesztett beszélgetőgödör, valamint az épület betonalapjába ágyazott konyha és fürdő.

Az étteremben egy hosszú betonsziget képezi a központi helyet, ahol az étkezők bárszékeken ülhetnek, míg a másik oldalon a szakácsok készítik az ételeket. Amikor az étterem zárva van, ez az étkező tágas családi térként funkcionál, ahol például a tulajdonos gyermekei elvégezhetik a házi feladatukat.

Forrás: Tervlap

Fotók: ©junya.ishigami+associates

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. november 17.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton