hírlevél | 2022. 07. 14.




Mélyrepülésben a magyar építőipari termelés

Egymás után két hónapban is csökkent az építőipari termelés volumene, a koronavírus első hulláma óta nem volt ilyen. A csökkenő termelés mellett a KATA-szabályozás szigorításának kilátásba helyezése 40 százalékkal redukálta az új egyéni vállalkozók piacra lépését a szektorban.


A legfrissebb elérhető, áprilisi építőipari termelési adatok szerint ugyan még magasabb az ágazat termelési volumene az előző év azonos időszakához képest, de már két hónapja 5-5 százalék feletti csökkenést jelentett a KSH. Ha a mélyrepülés folytatódik, könnyen éves szinten is recessziós adatok jelenthetnek meg a szektorban. Áprilisban az építőipar termelési volumene egyelőre 3,2 százalékkal magasabb szinten áll az előző évi értéknél, de az utolsó két hónapban összesen 11,6 százalékot esett vissza a termelés, így gyorsan „elfogyhat” az elmúlt 1 évben elért növekedés.

Az építőipar termelésében nem szokatlan a havi néhány százalékos fluktuáció, de két hónapos ilyen meredekségű csökkenés nem volt jellemző az elmúlt évekre. A koronavírus első hullámának kitörését leszámítva több mint négy éve nem tapasztaltunk ehhez hasonlót. Vannak azért pozitív jelek is a szektorban, például a hó végi szerződésállomány volumene 8 százalékkal magasabb szinten áll, mint 1 évvel korábban, ami azt jelzi, hogy van még növekedési potenciál a területen. Természetesen az ágazat termelése még javulhat is: nagyon sok múlik a kormányzati beruházásokon, a lakáscélú családtámogatási programokon, illetve a növekvő kamatok miatt csökkenő piaci keresleten is.

Forrás és részletek: Piac és Profit

Fotó: Paxabay

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. július 14.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton