hírlevél | 2022. 07. 14.




Egyedülálló eredményt ért el a CTP Hungary

A CTP Magyarország legújabb beruházása, a CTPark Vecsés kapta meg hazánkban és a közép-kelet-európai régióban is elsőként a nemzetközi zöld épületminősítés, a BREEAM legmagasabb „Outstanding” fokozatát. Ez az ipari létesítmény nemcsak megfelel a csúcstechnológia és a fenntarthatóság legszigorúbb követelményeinek, hanem példát is mutat a jövő prémium kategóriás ingatlanjainak.


Az ingatlanpiac legnépszerűbb és legismertebb nemzetközi, szabványosított minősítési rendszere a BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Methodology) a bérlők körében jelentős presztízsértékkel bír és garanciát jelent egy új beruházás minőségére vonatkozóan is.  A 9 kategóriát felölelő fenntarthatósági szempontrendszer – egészség és jóllét, energiahasználat, szállítás, vízhasználat, felhasznált anyagok, hulladékkezelés, földhasználat és ökológia, szennyezés – alapján a CTPark Vecsés 88,2%-os összesített eredményével szerezte meg a hétfokozatú skálán legmagasabbnak számító fokozatot. Emellett a minősítés során három kategóriában – földhasználat és ökológia, anyaghasználat, hulladék és pazarlás – 100%-os eredményt ért el. A minősítés többek között olyan innovatív, hatékony és környezettudatos megoldásoknak köszönhető, mint a víztakarékos berendezések, az akadálymentesített földszinti területek vagy a temperált logisztikai csarnokok.

A CTPark Vecsés Budapest déli felén, közvetlenül az M0-s autópálya mentén fekszik, közel a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérhez, a belvároshoz, valamint az M4 és M5 autópályákhoz. A három épületet magába foglaló logisztikai park első fázisának kivitelezése 2021 elején kezdődött. Az épületek mindegyike BREEAM szabványok szerint épül, és átadáskor „Excellent” minősítéssel rendelkezik majd.

Versenyben a minősítésekért

A magyarországi beruházások során az elmúlt két év tendenciája egyértelműen azt mutatja, hogy a piaci szereplők tudatosabban figyelnek oda a fenntarthatóságra, ezen belül is elsősorban az energiahatékony üzemeltetésre, a hulladékkezelésre és a környezeti terhelés csökkentésére. A beruházók és a bérlők társadalmi felelősségvállalása egyre inkább megmutatkozik nemcsak az irodapiacon, hanem az ipari ingatlanok esetében is. A különféle minősítések megszerzése ösztönzőleg hat a beruházásokra, hiszen sokszor már a tervezés folyamatában bevonják a tanácsadó szakembereket, másrészt a bérlők számára kifejezetten vonzó egy elismert, díjjal vagy kiváló minősítéssel elismert ingatlanba költözni. A piac meghatározó szereplői éppen ezért egyre gyakrabban vetik alá magukat egy-egy nemzetközileg is elismert, önkéntes minősítési eljárásnak. A minősített épületek számát tekintve hazánkban a BREEAM rendszer szerint minősített épületekből van a legtöbb, ezt követi a LEED zöldépületértékelő rendszere. A piac legújabb és egyben legkomplexebb minősítő rendszere a DGNB, amelyből ugyan még csak néhány esetben, de már itthon is történtek sikeres minősítések. A WELL minősítés kifejezetten az egészséges belső terek kialakítására és értékelésére helyezi a hangsúlyt, míg az Access4you az épületek akadálymentességét tanúsítja.

Forrás: CTP Hungary

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. július 14.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton