hírlevél | 2022. 06. 20.




Felhígult az építőipar, szigorítana az IPOSZ

Az építőipar színvonala látja a kárát annak, hogy mindenfajta képesítés nélkül lehet munkát végezni bizonyos szakmákban. Az érdekvédők szerint a mainál sokkal szigorúbb szabályokra lenne szükség.


Rengetegen hagyták ott a 2008-as válság után az építőipart, azonban a hiányzó munkaerő pótlására sok esetben olyanok jöttek, akiknek más a képesítésük, vagy nincs is nekik, csak betanították őket – mondta a VG-nek Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke. A szakember úgy látja, az elmúlt években romlott az ágazat színvonala, miután nagyon sok olyan tevékenység van, amihez ma már nem kell semmilyen szakmai végzettség, holott korábban esetleg mestervizsgához volt kötve. 

Annak, hogy ez így alakult, nem kis részben az az oka, hogy az utánpótlás és a szakemberképzés egész egyszerűen nem tudta tartani a lépést a szektor elmúlt évtizedre jellemző elképesztő bővülésével: tavaly összesen 373 ezren dolgoztak az ágazatban – 130 ezerrel többen, mint a 2012-es mélypont idején. Egészen a rendszerváltásig kell visszamenni, hogy ennyi foglalkoztatottat találjunk ezen a területen, míg a 90-es évek elejétől a 2000-es évek végéig általában 200 és 300 ezer között mozgott a létszám.

Németh László arra nem tudott pontos becslést adni, hány képesítés nélküli munkavállaló van a szektorban, de azzal egyetért, hogy a színvonal folyamatosan csökken, aminek végső soron a megrendelő és a lakosság látja a kárát. Ugyan nem az Iposz az a köztestület, ahova a panaszoknak be kellene érkezni, de mivel évtizedeken keresztül a szövetség elődje is végzett ilyen feladatot, ezért a mai napig sokan hozzájuk fordulnak. Ezek alapján azt látják, hogy a vitáknak sok esetben polgári peres eljárás lesz a vége, ugyanis gyakran nem is vállalkozásokról van szó: sokan építőipari regisztráció nélkül végeznek olyan tevékenységeket, amihez semmiféle jogosultságuk nincsen.

Mindenképpen szigorúbb előírásokat szeretnének kiharcolni, hogy a mestervizsga és a szakmai továbbképzés irányába menjen tovább a szabályozás. Az egy héttel ezelőtti közgyűlésükön a tagság is kezdeményezte, hogy erről a kérdésről kezdődjenek meg a tárgyalások a kamarával, ugyanis vissza akarják állítani a mestervizsgához kapcsolódó jogosultságokat is.

Forrás: Világgazdaság

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. június 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton