hírlevél | 2022. 03. 09.




Koji László: „Az építőipar felelőssége munkát adni az Ukrajnából érkező szakembereknek”

Koji László, az Építőipari Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke pénteken, a Budapesten megrendezett 7. Országos Építőipari Szakember Találkozón kijelentette: a szakmának fontos felelőssége, hogy aki Ukrajnából érkezik és munkát szeretne, adjunk nekik.


Az építőipar 5400 milliárd forintot épített meg a múlt évben, ez 13 százalékkal több, mint az azt megelőző évben volt, és ezer milliárddal több, mint a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben. Emellett 25 ezer emberrel többet foglalkoztatott az ágazat, mint a járvány előtti időszakban, összesen 375 ezer embernek adva munkát.

Koji László szerint az építésgazdaság számára ez az év nehezebb lesz, mint a múlt év volt, mert tele van kockázatokkal, bizonytalansággal és kiszámíthatatlan. Ennek okai az állami és önkormányzati megrendelések csökkenése, az építőanyagár-emelkedés, valamint az infláció, melyet az orosz-ukrán háború hatása tovább tetéz. Figyelmeztetett, hogy felerősödött a keletről nyugatra menő munkaerő-áramlás. Már egy nemzetközi méretű munkaerőpiacon kell versenyezni, ezért a szakmunkások megtartása érdekében emelni kell a béreket. Hozzátette, hogy talán most van egy olyan pillanat, amikor nem mennek el többen, mint amennyien hazajönnek.

A szakember aggodalmát és együttérzését fejezte ki a háborús helyzet miatt. „A szakmának fontos felelőssége, hogy aki Ukrajnából érkezik és munkát szeretne, adjunk neki” – jelentette ki Koji László.

Forrás: Portfolio.hu

Fotó: canva.com

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. március 9.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton