hírlevél | 2022. 03. 09.




Bezuhantak a lakásátadások – Mikor tér vissza a lendület?

A KSH legfrissebb adatai alapján tavaly országosan 19 898 lakás kapott használatbavételi engedélyt és 29 941 építési engedélyt adtak ki, illetve egyszerű bejelentést regisztráltak a hatóságok. A lakásépítések felpörgését prognosztizálhatjuk abból, hogy – bár közel harmadával kevesebb újlakást vettek használatba – az új engedélyek száma 33 százalékkal növekedett 2020-hoz képest. Az OTP Ingatlanpont szakértője az építési piac várható alakulását vizsgálja.


Annak ellenére, hogy 2021-ben várakozásokon felül teljesített a hazai lakáspiac, az átadott lakások száma országosan 29 százalékkal csökkent az azt megelőző évhez képest. Ez ugyanakkor természetes jelenség, hiszen a megnövekedett keresletet késleltetve követi a kínálat bővülése. Az, hogy a használatba vett lakások számának 2016 óta tartó növekedése tavaly megtört, még azt tükrözi, hogy 2020-ban – jellemzően a koronavírus és az ismét 27 százalékra emelt áfa miatt – kevesebb újépítésű lakásra volt kereslet, így 2021-ben kevesebb építés fejeződött be.

Kiugró engedélyek vidéken

„Ha a lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések számát vizsgáljuk, szembetűnő, hogy 2021-ben egyedül a fővárosban regisztráltak csökkenést, míg a többi településtípuson egyértelmű növekedés figyelhető meg. A jelenség hátterében feltételezhetően az a piaci sajátosság áll, hogy hosszabb procedúra engedélyeztetni azokat az akár sokszáz lakásos projekteket, amelyek a budapesti kínálatban hangsúlyosak, míg vidéken inkább a kisebb társasházak és családi házak jellemzik a kínálatot. Továbbá az is elképzelhető, hogy a nagy fővárosi ingatlanfejlesztők már korábban beszerezték a szükséges engedélyek egy részét” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A szakértő hozzátette, hogy az idei évben az építési engedélyek számának további emelkedése várható, amit az a körülmény indokol, hogy a 2026-ig érvényben lévő, kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa alkalmazásához az építési engedély megszerzésének, illetve az egyszerű bejelentésnek határideje 2022. december 31.

A növekedésnek pedig még mindig van tere, hiszen a 2021-ben, országos szinten kiadott 29 941 építési engedély és egyszerű bejelentés még mindig elmarad a 2016-2019 közötti évek értékétől! 

A részletekért olvassa tovább a cikket a portfolio.hu oldalán!

Fotó: Getty Images

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. március 9.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton