hírlevél | 2022. 02. 17.




Montreal újrahasznosított borospalackokat használ a Darwin-híd újjáépítéséhez

A projekt a 2021-es ACI Kiválóságok a betonépítésben (Excellens in Concrete Construction Award) díj nyertesei között is szerepelt egy Virtuális Betonkongresszuson, 2021. október 18-án.


Montreal városában újjáépítik a két Darwin-hidat az Apácaszigeten, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyalogosok és kerékpárosok biztonságosan átkelhessenek a körút négy forgalmi sávja alatt, és beléphessenek a West Vancouver Parkba. A vasbeton öntött betonhidak teljes hossza 37 m.

Az új, íves hidak építészeti jellemzőjét egy különleges betontípus alkotja: a Darwin-hidak a világ első olyan hídjai, amelyekben üvegporos betont alkalmaztak. A terner kötőanyag 10%-át finomra őrölt, újrahasznosított üveggel helyettesítették. Körülbelül 40 000 kg cementet takarítanak meg, és összesen közel 40 000 kg újrahasznosított üveget használnak fel a projekthez (ez 70 000 borosüvegnek felel meg). Az üvegpor használata csökkenti annak az energiafelhasználásnak a mennyiségét, ami a hidakhoz szükséges beton előállításához kell, ezáltal 40 tonnával redukálja a CO2-kibocsátást.

Az autósok persze nem észlelnek majd különbséget, ahogy az alattuk áthaladók sem.

Építésziroda: Provencher Roy

Forrás: concoria.ca

Fotó: Les Services EXP

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. február 17.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton