hírlevél | 2022. 01. 18.




Épületfelújítási keretrendszer segíti ezentúl az önkormányzati klímacélok megvalósítását

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) november 9-én jelentette be, hogy a BUILD UPON2 elnevezésű, H2020 projektben megszületett egy olyan keret- és indikátorrendszer, mely lehetővé teszi a városok számára az épületenergetikai felújítások valódi hatásainak figyelemmel kísérését és számszerűsítését.


A 2019 nyarán, nyolc ország partnerségével indult BUILD UPON2 nemzetközi projekt egy többszintes épületfelújítási keretrendszer kidolgozását és tesztelését célozta meg a 2050-re kitűzött európai karbonsemleges épületállomány eléréséért. A november 9-i hazai záróeseményen a HuGBC magyar konzorciumi partnerként az eredményeket ismertette; Budaörs mintavárosként, Budavár, Kispest és Szombathely pedig követő városként osztotta meg a tapasztalatokat és a további terveket a hallgatósággal.

A projekt eredményei

A projekt két és fél éve alatt nemzeti irányítóbizottságok és a bevont városok támogatásával 2020-ban elkészült a keretrendszer első, majd 2021 októberében többkörös finomhangolás után a végleges verziója. Budaörs mintavárosként workshopokon vizsgálta, hasznosak-e a javasolt mutatók, vajon rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű adat, van-e megfelelő adatgyűjtő rendszer és van-e elegendő – technikai, pénzügyi és humán – erőforrás a sikerhez.

Beleznay Éva, a HuGBC vezető fenntarthatósági tanácsadója, a projekt szakmai vezetője elmondta: „A közös gondolkodás eredményeképpen végül négy környezeti, négy társadalmi és öt gazdasági indikátor jött létre. Ilyen mutató például a CO2-kibocsátás csökkentése, az energiaszegénységből kikerült háztartások százalékos aránya, a beltéri levegő minőségének javítása vagy az energetikai felújítási munkák révén támogatott munkahelyek. Ezt az indikátorrendszert olyan források egészítik ki, amelyek segítik a városokat az adatgyűjtésben, és az eredményekről szóló jelentések hatékony elkészítésében. Az adatok tekintetében az egyszerű, könnyen hozzáférhető, az összehasonlíthatóság érdekében egységes adatok gyűjtése a cél, módszertanilag pedig fontos, hogy rögzítsék azokat. Amennyiben becslésre támaszkodnak, akkor ennek módszertanát is rögzítenie kell az önkormányzatoknak. Költségek mindig lesznek, de fontos, hogy ezek ne jelentsenek akkora terhet, ami kizárja a használatot.”

A teljes cikket az octogon.hu-n olvashatják.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. január 18.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton