hírlevél | 2022. 01. 18.




Bányató-visszatöltés a fenntarthatóságért, úszósziget a madarakért

A fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás kiemelt jelentőséggel bír a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) mindennapjaiban. A DDC most két újabb, Magyarországon egyedi rekultivációs és természetvédelmi projektbe fogott.


Egy használaton kívüli bányatavat alakítanak át több ütemben mezőgazdasági művelésre alkalmas területté, illetve speciális úszó szigeteket létesítettek védett vízi madarak számára.

A kavicsbánya új élete

A DDC 2021-ben kezdte meg a Dunaharaszti mellett található egykori kavicsbánya rekultivációját. A projekt első ütemében a tó egy részét a hatóságok által előírtaknak megfelelően visszatöltötte, és egy helyi gazdával kötött együttműködés eredményeként megművelték. Idén tavasszal – kísérleti jelleggel – kukoricával vetették be. 

Az idei aszály ellenére közel 2 tonna kukoricát sikerült betakarítani a területről, amelyeket a gazda a saját szarvasmarha-állománya számára termesztett.

Az ócsai úszósziget

A vállalat Boldog Anitával, az AB Concrete Design alapítójával, Koltai Tamás biológussal, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival együttműködve egy másik, még működő kavicsbányája (Ócsa) területén úszószigeteket is kialakított, hogy a bányató területén élő, védett vízi madarak számára nyugodt életteret és fészkelési lehetőséget biztosítsanak.

A projekt keretében három úszószigetet helyeztek ki a bányatóra, melyeket 3 kisebb részre bontottak, és egyenként a tó aljához rögzítettek. A repülni még nem tudó fiókák számára pedig a szigetek kavicsos részéről kisebb „lejárók” vezetnek a vízbe.

A projektek bemutató kisfilmjei megtekinthetők a DDC YouTube csatornáján.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. január 18.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton