hírlevél | 2022. 01. 18.




Átadták a Magyar Zene Házát a Városligetben

Elkészült a Magyar Zene Háza látványos épülete, mely 2022. január végén kiállítással és zenei programokkal nyitja meg kapuit a közönség előtt – jelentette be Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.


A Zene Háza a korábban itt álló egykori lepusztult Hungexpo irodaházak helyén épült fel, az új épület környékén pedig egy évtizedekig elzárt és elhanyagolt, mintegy 7000 négyzetméternyi zöldfelület került megújításra és válik ismét a Városliget szabadon látogatható parkfelületévé.

A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épült fel. A 2018 óta tartó, most lezárult kivitelezésnek köszönhetően a főváros egy, nemzetközileg elismert sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett, ikonikus kortárs épülettel lett gazdagabb, a Városliget pedig megújítva visszakapott egy korábban évtizedekig elzárt, rendkívül elhanyagolt állapotú 7 000 négyzetméternyi zöldfelületet” – emelte ki Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Sou Fujimoto tervét nyílt pályázaton 2014-ben választották ki 168 pályamű közül.

Az épület egyik különlegessége, hogy elsősorban a hatalmas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli homlokzati üvegfalaknak köszönhetően a Liget és az épület belső tere közötti határok elmosódnak. A természetközeliség érzetét erősíti az álmennyezet levélmintás díszítése is. A ház egyik másik érdekes megoldása az úgynevezett lebegő tetőszerkezet, melyben egyáltalán nincsenek szögletes szerkezetek, kizárólag hullámformák.

Forrás: portfolio.hu

Kép: Városliget Zrt.

Galéria

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. január 18.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton