hírlevél | 2021. 10. 23.




Szén-dioxid-megkötő projekt indul Kelet-Európában

A CCUS technológia, azaz a szén-dioxid-leválasztás, hasznosítás és tárolás különböző lehetőségeinek továbbfejlesztése központi szerepet játszik a Duna-Dráva Cement Kft. anyavállalatának, a HeidelbergCement Group karbon-semlegességet megcélzó stratégiájában.


Az ACCSESS projektet idén szeptemberben mutatta be a koordinátor, a norvég Sintef Energi AS.  A konzorcium 18 ipari partnerből és kutatószervezetből álló tagjai számos tevékenységben fognak együttműködni a CCUS technológia telepítésének felgyorsítása érdekében, valamint abban, hogy kapcsolatot létesítsenek az európai szén-dioxid-kibocsátók az északi tárolóterületek között. Az összesen 18 millió eurós projekt 15 millió euró finanszírozásban részesül az EU Horizon 2020 programjának költségvetéséből.

„Az ACCSESS-ben való részvételünkkel a HeidelbergCement egy új szén-dioxid-megkötő technológiát fog tesztelni Lengyelországban” – mondja Dr. Dominik von Achten, a HeidelbergCement igazgatótanácsának elnöke. „A górażdże-i gyárunkban létesített enzim alapú megkötő-egység tesztüzeme fontos betekintést fog nyújtani azzal kapcsolatban, hogy hogyan csökkenthetjük tovább a megkötési folyamat költségeit. Ugyanakkor azt a stratégiánkat is alátámasztja, mely szerint a CCUS-t kelet-európai székhelyű helyszíneinkre is ki kívánjuk terjeszteni.” Az enzim alapú megkötő-egység lehetővé teszi a hulladékhő szélesebb körű alkalmazását, és egyszerűsíti a másodlagos kibocsátások ellenőrzését.

Az ACCSESS projekt tervezett időtartama 48 hónap, 2021 májusától 2025 áprilisáig tart.

További részletek a Duna-Dráva Cement Kft. honlapján.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2021. október 23.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton