hírlevél | 2021. 10. 23.




Elhunyt Marosi Miklós, Széchenyi-díjas építész

Életének 79 életévében elhunyt Marosi Miklós, a KÖZTI Zrt. vezető egyénisége, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Széchenyi-díjas tervező, a nemrégiben átadott Operaház Eiffel Műhelyház és Próbacentrum építésze, betonpályázatunk bíráló bizottságának oszlopos tagja.


Marosi Miklós 1942-ben született Miskolcon, első munkahelye a Műegyetemi Hallgatói Tervező Iroda volt 1962 és 1965 között. A Postai Tervező Intézetnél eltöltött hat év után a Középülettervező Intézetnél kezdte meg munkáját, ahol először beosztott tervező, majd műteremvezető, építész osztályvezető, később stúdióvezető volt, mígnem több, mint fél évszázados ittléte alatt a vállalat főépítészévé vált. A tervezés mellett oktatói tevékenységét az 1970-es évek közepétől kezdte meg, az 1990-es években mind a BME Lakóépülettervezési Tanszék, mind a BME Középülettervezési Tanszékének meghívott alkotóhéti mestere is volt. 

Nevét beírta a magyar kórházépítészet történetébe, több magyar egészségügyi központ számára tervezett hozzáépítéseket és kiegészítő épületeket. Kórházépítészetének kiemelkedő munkája például az Uzsoki Kórház új Manuális tömbje (2002), a Kecskeméti Megyei Kórház együttese (1980-1983) a Rottenbiller- és Péterfy Sándor utca sarkán épült egészségügyi központ, vagy a Szegedi Tudományegyetem Szentgyörgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Centrum eredeti épülete és annak rehabilitációja. Mindemellett nevéhez fűződnek neves városi szállodák, műemléki felújítások és irodaházak is. Tervei szerint valósult meg például a KÖZTI 1993-ban elkészült saját irodaépülete, az Újbuda Bevásárlóközpont (1998), a Dohány utcai Soho Hotel (2008), vagy a 2018-ban elkészült Klapka Központ is. Az elmúlt idők egyik legnagyobb barnamezős kulturális beruházásáért, azaz az Eiffel Műhelyház megtervezéséért szintén Ő és csapata felelt.

Nyugodjék békében!

Forrás és kép: Építészfórum

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2021. október 23.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton