hírlevél | 2021. 09. 20.




Innovatív építéstechnológia – a 3D betonnyomtatás

Az utóbbi években egy innovatív, automatizált technológia jelent meg a szerkezetépítésben, a 3D betonnyomtatás. Ezen folyamat során 2–5 cm vastag, valamint 3–30 cm széles rétegekből építik fel a kívánt térbeli alakzatot betonból.


Szögi Tamás TDK kutatását bemutató cikkében olvashatunk arról, hogy az építőiparnak egyre több elvárással kell szembenéznie – mint például a piaci elvárások, profitorientáltság, vagy a folyamatos teljesítménynövekedés –, miközben a kivitelezők munkáját nehezíti a szakember hiány, a szoros határidők, illetve a projektek nehezen tervezhető költségei. Ezekre a kihívásokra lehet válasz a digitalizáció és a technológiai újítások. Az utóbbi években egy innovatív, automatizált technológia jelent meg a szerkezetépítésben, a 3D betonnyomtatás. A folyamat során 2-5 cm vastag, valamint 3-30 cm széles betonrétegekből építik fel a kívánt térbeli alakzatot. Szögi Tamás TDK kutatása rámutat a technológiai sajátosságok mellett az újfajta kivitelezési mód gazdasági aspektusaira is.  

A vizsgálat során három különböző geometriájú, egyszintes nyaralóépület modelljein keresztül hasonlította össze a monolitvasbeton-építéssel a Contour Crafting-, illetve a teljes szerkezeti szélességű betonnyomtatást a falak esetében. A két technika közötti érdemi különbség abból adódik, hogy az első esetben a nyomtatófej egyszer, míg az utóbbinál háromszor halad végig a kijelölt falszakaszon a több, kisebb szélességű nyomtatott sáv miatt.

A kutatásról részletesebben a Beton újság augusztusi lapszámában, itt  olvashatnak!

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2021. szeptember 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton