hírlevél | 2021. 09. 20.




A beton története V. rész - A portlandcement alapú vasbeton szerkezetek megjelenése

Asztalos István cikksorozatának V. részében elérkezünk a beton legújabb kori történetére, a mai korszerű vasbetonok megjelenéséhez.


Megtudhatjuk, hogy a vasbeton bölcsője Franciaország volt: Joseph Monier kertész és Joseph Louis Lambot tették le az alapokat, de az igazi vasbetont első ízben a francia Francois Coignet alkalmazta még 1855-ben, két épületnél is. Az egyik egy vasúti őrház volt Sueres-ben, a másik pedig a saját háromszintes lakóháza St. Denis-ben, amely még ma is áll és megtekinthető. Coignet szabadalmaztatta módszerét, miszerint a betont úgy kell vasalni, hogy monolitikus szerkezetet kapjunk. Azt is meghatározta, hogy a födémek vasbetétei egymást szimmetrikusan keresztezzék. Felismerte a vasbetétek lehorgonyzásának jelentőségét, amit azzal is kiegészített, hogy azokat a végükön meg kell csavarni és vastagítani.

Magyarországra a vasbeton Franciaországból érkezett német közvetítéssel. Németországban 1881-ben megvették Monier szabadalmát és próbaterhelésekkel le is ellenőrizték annak működését. Ennek alapján fektették le a vasbeton első elméletét, miszerint az acélbetétek a húzást, a beton pedig a nyomást veszi fel. E tevékenység Mathias Koenen nevéhez fűződik, az ő kísérleti és elméleti munkája nyomán terjedt el a Monier-rendszer Ausztriában és Magyarországon is. 

A teljes cikk a Beton újság augusztus számban itt olvasható tovább!

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2021. szeptember 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton