hírlevél | 2021. 07. 21.




Nemzetközi díjat kapott a Miskolci Egyetem új innovációs központja

A Miskolci Egyetem kampuszán álló, 1960-as években épült műhelycsarnok tereinek újrafogalmazása a Délkelet-Európa legjobb kreatív projektjeit felvonultató Big See Award Építészet kategóriájának díját nyerte el, és esélyes a 2021 októberében odaítélt fődíjra is.


Az újonnan létesült Korszerű anyagok és Intelligens Technológiák Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központnak (FIEK) otthont adó épületben új kutatóhelyek létesültek, valamint egy innovációs és startup-központ kapott benne helyet. A rekonstrukció eredményeképpen a funkciót tükröző fiatalos, inspiráló, a kreatív energiákat erősítő, ugyanakkor reprezentációra is alkalmas terek születtek. A 2019-ben befejeződött átalakítás terveit a budapesti MG Építész Kft. jegyzi. A 2018-ban elindított Big See Award jelenleg a régió 21 országának munkáit díjazza. Célja, hogy a kreatív szektoron belül elősegítse a határokon átívelő együttműködési stratégiákat. Az elismerést 6 kategóriában ítéli oda a nemzetközi zsűri, az október-november között zajló Month of Design keretében pedig kiosztják majd az egyes kategóriák fődíjait (Grand Prix), amelyre a miskolci projekt is esélyes! 

A korszerű anyagok, modern anyagtechnológiák, valamint intelligens irányítási és automatizálási rendszerek kifejlesztése áll annak az együttműködésnek a fókuszában, amely az ipar szereplői és a Miskolci Egyetem között valósult meg. Ennek keretében jött létre a Korszerű anyagok és Intelligens Technológiák Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ, röviden FIEK, amelynek tereit az 1962-ben épült Labor-műhelycsarnok épületében alakították ki. A FIEK célja az ipar szereplői és az egyetem kutatási hálózatának összekapcsolása, a fejlett technológiákat alkalmazó nagyvállalatok kutatási, fejlesztési és innovációs igényeinek feltérképezése és piac alapon való kiszolgálása. Az 5,8 milliárdos fejlesztés eredményeképpen az együttműködés résztvevői megosztják egymással kutatói infrastruktúrájukat, az egyetem az ipari partnerek által definiált kutatási feladatokat végez. A laborfejlesztéseknek köszönhetően új kutatóhelyek is létrejöttek, aminek az egész észak-magyarországi régió K+F+I képessége szempontjából nagy jelentőséggel bír. 

A beruházás a „Korszerű anyagok és intelligens technológiák FIEK létrehozása a Miskolci Egyetemen” című GINOP-2.3.4-15-2016-00004 azonosítószámú projekt keretében valósult meg. 

A teljes cikk és további képek a tervlap.hu oldalán találhatók.

Fotó: Gulyás Attila

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2021. július 21.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton