hírlevél | 2021. 06. 23.




Bemutatkozik a Striatus

A világ első 3D betonnyomtatású boltozott hídja, a Striatus, a beton új nyelvét megteremtve, a körkörös elvekre építve a hagyományos falazási technológiákat ötvözi a legfejlettebb technológiákkal.


 

  • Az ETH Zürich Blokkutató Csoport (BRG) és a Zaha Hadid építészek (ZHACODE) közös projektje az incremental3D-vel együttműködésben valósul meg a Holcim Csoport támogatásával.
  • A beton új nyelvét megteremtve, a Striatus körkörös elvekre építve a hagyományos falazási technológiákat ötvözi a legfejlettebb technológiákkal.
  • Az olaszországi Velencében kerül bemutatásra.

A Striatus, a beton új nyelvét megteremtve az alábbi alapelvek mentén került megtervezésre:

  • Szilárdság a geometria által
    A Striatus olyan vasalat nélküli híd, ami kompresszió által éri el a megfelelő teherbírást a geometriának köszönhetően. A Striatus a legfejlettebb technológiák alkalmazásával, a számítástechnika vezérelt tervezéstől, a mérnöki munkán át, a robotizált termelésig megújítja a hagyományos építőmesterek technikáit.
  • Körkörös alapelvek a tervezésben
    A Striatust úgy alkották meg, hogy csak ott használjon fel anyagot, ahol ténylegesen szükséges, ezáltal is jelentősen csökkentve a környezeti lábnyomát. A vasalat és kötőanyagok nélküli száraz szerelésnek köszönhetően biztosított, hogy a beépített anyagok könnyedén, akár többször is újrahasznosíthatók legyenek.
  • A beton új nyelvének megteremtése
    A Striatus egy olyan új világot nyit a beton számára, ami információvezérelt szerkezet-tervezést, gyártástudatos és ökológiailag felelős felhasználást tesz lehetővé.
    – A Striatus a 3D technológiának köszönhetően kiválóan szemlélteti, hogy a betonnal történő építkezés megvalósítható a „többet kevesebből” építkezési elv alapján. Ami egyúttal ötvözi a körkörös, zöld és digitális megoldásokat. Ezáltal is megteremtve egy mindenki számára élhetőbb világot, mert a jövő velünk épül – nyilatkozik Jenisch Jan, a Holcim Csoport Vezérigazgatója az új projektről.

A projekt az „Idő, Tér, Létezés” kiállítás számára készül, amelynek az Európai Kulturális Központ (ECC) ad otthont a 2021 évi Velencei Építészeti Biennálén. A kiállításnak a velencei Giardini della Marinaressa ad otthont.

Projekt honlapja: Striatusbridge.com

Digitális hogyan készül videó: 

Projekt partnereink honlapjai:

BRG
Zaha Hadid Architects
Incremental3d
LafargeHolcim Csoport

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2021. június 23.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton