hírlevél | 2021. 05. 21.




Nagy tömegű ipari hulladékok innovatív hasznosítási lehetősége hőszigetelő rendszerek fejlesztése érdekében

A Miskolci Egyetemen több hazai egyetemmel együttműködve a nemrég zárult „Fenntartható Nyersanyag-gazdálkodási Tematikus Hálózat – RING 2017” című projekt keretében olyan kutatási eredmények születtek, amelyek különböző hulladékáramok innovatív, szinergikus felhasználására irányultak. Egyik ilyen szegmense a nagy tömegű ipari és bányászati hulladékok, valamint melléktermékek (pl. az erőműi pernye, vörösiszap) hasznosítása volt. E másodnyersanyagok egyik hasznosítási lehetőségét képezte a projektben a geopolimer alapanyagként való felhasználásuk.


Az elsődleges (primer) ásványi nyersanyagok véges rendelkezésre állásának következtében az utóbbi évtizedektől kezdődően egyre szélesebb körben folynak kutatások arra vonatkozóan, hogy a környezetkímélőbb bányászati tevékenységek mellett a nyersanyagok hasznosításának takarékosabb megvalósítása és az ipari tevékenységek során keletkező melléktermékek – mint másodlagos nyersanyagok – újrahasznosítása minél szélesebb körben valósuljon meg. A fenntartható nyersanyag-gazdálkodás alapját képező másodlagos nyersanyagokkal való gazdálkodás jelentősen csökkenti a primer nyersanyagok iránti igényt, amely következtében a bányászati nyersanyagkészletek élettartama, rendelkezésre állásának ideje megnövelhető, ezáltal kiszolgálva a jövő generációinak nyersanyagigényét.

A teljes cikket a Beton újság április számában itt olvashatják!

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2021. május 21.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton