hírlevél | 2021. 04. 22.




A HeidelbergCement úttörő szén-dioxid megkötő technológiát fejleszt az Egyesült Államokban

A HeidelbergCement amerikai leányvállalata, a Lehigh Hanson és a Szilícium-völgyben működő technológiai vállalat, a Fortera együttműködésre léptek, amely során egy új típusú szén-dioxid megkötő-, és hasznosító (CCU) technológiát fejlesztenek ki.


Az új technológiát a Lehigh kaliforniai, reddingi cementgyárában vezetik be kísérleti jelleggel, ami a tervek szerint egy tonna termék után 60%-os szén-dioxid-emisszió megtakarítást fog eredményezni. A partnerek kisméretű és saját működtetésű üzemet alakítanak ki, ahol a kemencéből kiérkező szén-dioxid megkötésre kerül, majd cementkötésű anyaggá alakul. A végterméket aztán alacsony szén-dioxid-kibocsátású, kiegészítő cementkötésű anyagként lehet majd alkalmazni alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású, minőségi beton gyártása során.

A Fortera saját fejlesztésű újra-karbonátosítási (ReCarbTM) folyamata az üzem meglévő alapanyagainak és berendezéseinek kiaknázásával működik, miközben a termelés a kőbányától a kemencéig a megszokott módon folytatódhat. A szén-dioxid kibocsátása helyett a kemencéből érkező gázt megkötik, majd cementkötésű anyaggá ásványosítják. Az így kapott anyagot portlandcementtel keverik össze, és a készbeton-gyártók kiegészítő cementkötésű anyagként vagy cementkötésű kötőanyagként használhatják az előre elkészített betonanyagok, például téglák, tömbök, vagy előre gyártott szerkezetek előállítása során.

Forrás: Duna-Dráva Cement Kft.
Fotó: Duna-Dráva Cement Kft.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2021. április 22.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton