hírlevél | 2021. 03. 19.




Rétegről rétegre Európa legnagyobb nyomtatott lakóépülete felé

A Duna-Dráva Cement Kft. anyavállalata, a HeidelbergCement szállítja a 330 m²-es lakóház 3D nyomtatásához szükséges anyagot.


Bajorországban jelenleg is zajlik Európa legnagyobb nyomtatott lakóépületének kialakítása, mely során percenként 18 méter készül el. Ehhez a HeidelbergCement csaknem 170 tonna nyomtatóanyagot szállított le a speciális, 3D nyomtatáshoz kifejlesztett betonjából. Az „i.tech 3D” elnevezésű innovatív építőanyagot korábban már alkalmazták az első nyomtatott lakóépület felhúzása során a vesztfáliai Beckum városában.

A nagyjából 300 m² lakóterülettel rendelkező társasház befejeztével Európa legnagyobb nyomtatott lakóépülete lesz. A bajorországi Wallenhausenben folyó projekt a tervek szerint mindösszesen hathétnyi nyomtatást vesz igénybe. A házat a PERI építi egy BOD2 3D-s betonnyomtatóval. „Ennél a projektnél a PERI csapata ismét a HeidelbergCementre, mint bevált és innovatív partnerére támaszkodik” – mondta Dr. Fabian Meyer-Brötz, a PERI 3D-s építési nyomtatásának vezetője. „Az „i.tech 3D” anyaggal kapcsolatos tapasztalataink mindkét építkezés során rendkívül pozitívak, így nagyon elégedettek vagyunk az együttműködéssel és természetesen az anyaggal is.”

A társasházat komplett alagsorral építik, és a befejezése után négy lakást kínál két emeleten, összesen mintegy 330 m²-es lakóterülettel. Ez nem egy kutatási vagy demonstrációs projekt, mivel a lakásokat az építkezés után a megszokott módon bérbe fogják adni.

 

További információ: Heidelberg Cement
A projekt bemutató kisfilmje a BBC StoryWorksCommercial Productions által készült.
Forrás és kép: Duna-Dráva Cement Kft.

 

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2021. március 19.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton