hírlevél | 2021. 03. 19.




Engedélyezési és kivitelezési szabályok is változtak 2021. januárjában

Amikor már azt hittük, hogy 2021 januárjában elmarad a szokásos jogszabálydömping, 2020 decemberének utolsó napjaiban egymás után jelentek meg az építésügyi salátarendeletek.


A kivitelezés résztvevőinek leginkább a lakóházakat, illetve a használatbavételt érintő új szabályokat kell megismerniük. Az alábbi tájékoztatóban igyekeztünk a kivitelezési tevékenységre vonatkozó fontosabb előírásokat összegyűjteni, de terjedelmi korlátok miatt több, jelentős változást nem tudtunk érinteni.

Lakóházak építésének új előírásai
Az egyszerű bejelentésre vonatkozó szabályok a bevezetésük óta eltelt öt év alatt már kilencedik alkalommal alakultak át. Az Egyszerű bejelentési rendelet (155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet) minden egyes egyszerű bejelentésre vonatkozó változásait nem szabad összekeverni a kizárólag a 2020. december 30-ától a kihirdetett veszélyhelyzet 2021. évi – remélhetőleg minél hamarabb történő – megszüntetéséig alkalmazandó előírásokkal. A veszélyhelyzeti előírások közül kiemelendő, hogy a cégek is építhetnek legfeljebb 1 000 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépületet, feltéve, hogy az – 300 négyzetméter felett – csak hat lakást tartalmaz.

A szomszédok számára jó hír, hogy a lakóház-építkezések 2021-től már megjelennek az ÉTDR általános tájékoztatási felületén. Ennek köszönhetően bárki megnézheti a tervezett épület helyszínrajzát és homlokzati tervét (vagy látványtervét). Hozzáteszem, hogy ez még nem jelenti azt, hogy biztosak lehetünk abban, hogy mi fog épülni, mivel az építtetőknek elég tág lehetőségük van az egyszerű bejelentés időtartama alatt a tervek módosítására.

 

Dr. Jámbor Attila cikkét a Betonújság februári számában olvashatják.
Fotó: Pixabay

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2021. március 19.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton