hírlevél | 2021. 01. 20.



Kedves Olvasó!

Idei első hírlevelünkben is csupa hasznos szakmai olvasnivalót ajánlunk a figyelmükbe! Beszámolunk a GKI és a Masterplast 2020. decemberi felméréséről, mely az otthonfelújítási program kérdéskörét járta körül. Ajánlót olvashatnak a Beton újságban induló, a beton történetét bemutató cikksorozatról. Foglalkozunk az alkáli-szilikát reakció kérdéskörével, és beszámolunk arról, hogy a közel nulla követelményeknek nem megfelelő építkezések fél év haladékot kaptak. Ezen túl az építőipari cégbejegyzések és a törlésre kerülő cégek arányáról is találhat egy érdekes cikket összeállításunkban, hírlevelünk végén pedig a Sou Fujimoto tervezte tokiói Shiroiya Hotel falai közé kalauzoljuk el Önöket.

Hasznos időtöltést kívánunk!
Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség



Az otthonfelújítási program megmozgatta a lakosság fantáziáját – íme a GKI és a Masterplast 2020. decemberi felmérésének eredményei!

A lakosság rövid távú (a következő egy évre vonatkozó) lakásfelújítási és korszerűsítési kilátásai a 4. negyedévben ismét erőteljesebbé váltak. E várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések pozitívan hatottak, a felvehető ingyen milliók sokak képzeletét indították be. A következő egy évben a lakossági szándék szerint a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat, azaz 570 ezer otthon újulhat meg – derült ki a GKI és a Masterplast közös kutatásából.

  Kattintson ide a részletekért!



A beton története

Újabb cikksorozat indult a Beton újságban! Asztalos István, a CeMBeton irodavezetője a beton történetének rejtelmeibe avatja be az olvasókat, egészen a kezdetekig visszatekintve.

  Kattintson ide a részletekért!



Az alkáli-szilikát reakció: egy lappangó betonkárosító folyamat

Már közel egy évszázada ismert, hogy bizonyos beton adalékanyagok és az oldott alkáliák között lassan, akár évtizedekig észrevétlenül lezajló kémiai folyamatok eredményeként a betonszerkezet menthetetlenül tönkremehet. A reakció folyamatát, előidéző körülményeit és vizsgálati módszereit mutatjuk be Szabó Katalin Dorottya és Radnai Gábor cikkében, a Beton újság hasábjain.

  Kattintson ide a részletekért!



A közel nulla követelményeknek nem megfelelő építkezések fél év haladékot kaptak

2014 óta lehetett tudni, hogy 2021-től már csak közel nulla energiaigényű épület kaphat használatbavételi engedélyt, függetlenül az épület tulajdonosától, használójától, és az építési engedély iránti kérelem beadásának időpontjától.

  Kattintson ide a részletekért!



Négyszer több építőipari cégbejegyzés, mint cégtörlés októberben

A 2020 októberében az újonnan induló építőipari cégek száma nemcsak, hogy évtizedes rekordot döntött, de a cégtörlések számához képesti különbség is soha nem látott magasságokba került!

  Kattintson ide a részletekért!



Modernista hotel nagyvárosi dombházzal

A Sou Fujimoto tervezte tokiói Shiroiya Hotel két fő elemből áll: egyik az „Örökség tornya”, az 1970-es években épült szállodai szárny, a másik a „Zöld torony”, egy új épület, amely a lágyan ívelő táj egy darabjának tűnik kívülről.

  Kattintson ide a részletekért!



Budapest, 2021. január 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton