hírlevél | 2020. 12. 17.




Építőanyaggyártás széndioxid-semlegességi célokkal

A zöld-építkezés megvalósítása terén újabb mérföldkőhöz érkezett globális szinten a LafargeHolcim Cégcsoport. E mellett helyi szinten is tovább erősíti fenntarthatósági ambícióit a LAFARGE.


Az urbanizációnak, mint globális kihívásnak köszönhetően az épített környezet egyre nagyobb teret nyer. Ennek eredményeként mára az épített környezet fenntartásához és alakításához minden évben a világon a földből kinyert anyagok közel 50%-át használjuk fel. Az épületek és az építkezések együttesen a világ összes karbonkibocsátásának közel 40%-át teszik ki (beleértve az üzemelési kibocsátást is), amelynek mintegy 5%-ért felel a globális cementipar.

Annak érdekében, hogy a Föld a jövőben is élhető és zöld maradjon, az építőiparon belül globális szintű összefogások, törekvések jönnek létre. A LafargeHolcim Cégcsoport is aktív résztvevője ennek: nemrég írt alá egy a Net Zero Pledge fantázianévvel ellátott úgynevezett Szénsemlegességi megállapodást, amely tudományos számításokon alapuló célkitűzéseket tartalmaz. A Cégcsoport vállalása az, hogy az üzleti tevékenységéhez kapcsolódó fajlagos CO2-kibocsátását a 2018-as évhez képest további 20%-kal csökkenti 2030-ra, ami az 1990-es évekhez képest több mint 40 %-os javulást jelent. A cementgyártást illetően ez 475 kg nettó CO2-kibocsátást feltételez 1 tonna cementtermékre vetítve.

A vállalat zöld-építkezés iránti elköteleződését jelzi az is, hogy a K+F tevékenységének több mint 50%-át olyan projektek teszik ki, amelyek a fenntartható, környezetkímélő termékek, szolgáltatások fejlesztését célozzák. Ennek eredményeként vezette be, a már világszerte több régióban is elérhető, EcoPact zöldbetont, amely a CO2-semleges építkezés megvalósulásához járul hozzá. Egy másik új terméke az építkezések körkörösségének megvalósítását célozza. Ez a Susteno zöld-cement, amely mintegy 19%-ban újrahasznosított építési és bontási hulladékot tartalmaz. A vállalat az olyan zöld-infrastrukturális innovációk területén is élen járó megoldásokban gondolkodik, csak úgy, mint a 3D betonnyomtatás. Ennek segítségével például már nagyobb szélturbinákat épített, amelyek mintegy 25%-kal több megújuló energia előállítását teszik lehetővé alacsonyabb költségek mellett. A globális célkitűzésekhez csatlakozva, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. is teljes mértékben elkötelezett a fenntartható, körkörös gazdaság minél nagyobb arányú megvalósítása mellett. „A LAFARGE-nál büszkék vagyunk arra, hogy nemcsak a helyi hulladékkezelésre tudunk hatékony megoldást kínálni, de a cementgyártás fajlagos CO2-kibocsátását is folyamatosan tudjuk csökkenteni.” – számolt be a vállalat környezetvédelmi törekvéseiről Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Ügyvezető igazgatója.

Forrás: Lafarge Cement Magyarország Kft.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2020. december 17.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton