hírlevél | 2020. 12. 17.




A koronavírus-járvány második szakaszának építőiparra gyakorolt hatása

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a szokásos évközi konjunktúrafelmérését szeptember hónapban a koronavírus okozta helyzetértékelő kérdésekkel is kiegészítette. A megkérdezett 400 építőipari kivitelező, tervező vállalkozás válaszaira alapozva készült el a szeptember havi összefoglaló.


Az építési ágazatban járványos megbetegedések elvétve fordultak elő, a tervezési és kivitelezési munkálatokat a koronavírus terjedése szeptember hónapban összességében nem akadályozta. A vállalkozások részéről március hónapban meglépett egészségügyi intézkedéseket a nyári hónapokban és szeptemberben is fenntartották. A felmérés szerint a munkahelyekre való közlekedés jellemzően kisebb csoportokban történt, a kézfertőtlenítést a projekteken belül biztosítva volt. A dolgozó brigádok lehetőség szerint egymástól elkülönítve tevékenykedtek, a személyes részvételeket igénylő szakmai egyeztetéseket minimálisra csökkentették, és az elvárt távolságtartással végezték munkájukat. A járványhelyzet második ütemét a munkaadók és a foglalkoztatottak egyaránt higgadtan kezelték.

Az építőiparban továbbra is szakmunkás- és mérnökhiány volt jellemző a vizsgált időszakban. A koronavírus-járvány második üteme szeptember hónapban nem okozott csúszásokat a folyamatban lévő munkák esetében. A járványhelyzet 2020-ban komoly kihatással volt az építőipar rendelésállományának alakulására, azzal együtt, hogy a rendelésállomány drasztikus csökkenésének több oka is volt. A két politikai-pénzügyi ciklus (uniós választások, hazai önkormányzati választások) egymást erősítő építési-beruházási megrendelésekre gyakorolt negatív hatásának eredményeként a múlt év végén 10%-kal, július végén pedig a COVID-19 hatására több mint 20%-kal volt kisebb az építőipari rendelésállomány. Az építési-beruházási közbeszerzési piacon a múlt év két hasonló időszakához mérve 2020. I-VIII. hónapban a közbeszerzések száma a 2019. évinek az 57%-ára esett vissza, a közbeszerzések értéke pedig csak a 76%-át éri el.

Hónapról hónapra csökken a fizetőképes kereslet. A 2020. évi járványhelyzet lényegesen megváltoztatta a települési önkormányzatok pénzügyi helyzetét, melynek eredményeként ebben a körben estek vissza a legnagyobb mértékben az építési megrendelések.

A COVID-19 hatására számos előkészített befektetői-beruházási projekt nem indult el szeptember hónapban sem. A lakásépítési piacon a lakosság továbbra is kivár az áfa alakulását téve a középpontba. A nagy ingatlanfejlesztők a rozsdaövezeti kedvezményes, 5%- os áfa pontosító szabályozására várnak.

A járvány két hulláma közötti időszakban a lakásépítés és a lakásfelújítási részpiac megélénkülésével találkozhattunk. A legtöbb szerződéskötés nélküli munkavégzés (az áfa elkerülése, nem jogszerű foglalkoztatás) továbbra is a lakásfelújítások területén volt tapasztalható. Ezért az ÉVOSZ tovább szorgalmazza a 2017 óta hangoztatott javaslatát, miszerint a lakásfelújításoknál a megrendelőt áfa-visszaigénylési lehetőséggel célszerű ösztönözni írásos szerződésre, számlakérésre. Az ÉVOSZ számításai szerint kellő ösztönzést adna, ha a felújítási számlák áfatartalmának 50%-át, maximum 3 millió forint nagyságrendben tudná a megrendelő visszaigényelni. Ez egyben a piac tisztulását, a tisztességes verseny erősödését is szolgálná.

A bürokrácia csökkenését továbbra sem érzékelték az ágazat szereplői, inkább jelentős akadályozó tényezőnek tekintették. A járványhelyzet közepette romlott a fizetési fegyelem. A megkérdezettek számlaértékeinek 18-20%-a nem volt időre kifizetve, ugyanakkor a követelésük 98%-ának valamikori kifizetésében bíznak. Ez a lánctartozás mértékének növekedését jelzi, a jogi ügyletek, pénzkövetelések bírósági útvesztőjének növekedése nélkül. Az egészségügyi intézkedések szervezési költségek növekedése folytán, valamint a verseny erősödése eredményeként romlott a vállalkozások árbevétel-arányos jövedelmezősége. A megkérdezett cégeknél, nagy szóródás mellett, átlagosan 7% körüli volt ez az érték.

A kormányzat 2020. I-VIII. hónapokban hozott gazdaságvédelmi, beruházás ösztönző és támogató intézkedései szeptember hónapig érdemlegesen még nem jelentek meg az építőipari vállalkozási szerződésekben. Az ágazat szereplői arra számítottak, hogy október-november hónapokban erre sor kerül.

Egyre kevesebb új szerződés köttetik. Megerősödött a vállalkozásokban annak veszélye, hogy a rendelésállományuk kormányzati intézkedések nélkül rohamosan csökkenhet. Ezért újra figyelembe ajánljuk azon korábbi javaslatunkat, ami az állami és önkormányzati építési-beruházási előrehozott beruházási csomag összeállítására és gyors ajánlatkérésekre irányul.

 

Forrás: Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 

Fotó: Pixabay.com

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2020. december 17.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton