hírlevél | 2020. 10. 22.




110 éves a beremendi cementgyártás!

A Duna Dráva Cement Kft. (DDC) idén ünnepli a beremendi cementgyártás 110 éves évfordulóját. A hagyományok tisztelete mellett mára Ipar 4.0-ás megoldások, folyamatos innovációk és fejlesztések, illetve világszínvonalú technológia jellemzi az itteni cementgyártást.


Honnan indult mindez?

1900-as évek eleje: a bückeburgi Schaumburg-Lippe György német herceg a kiváló minőségű mészkőforrásra alapozva megnyitotta cementgyárát.
Később a már államosított gyár az ötvenes évektől kezdve fejlesztések sorával vált egyre korszerűbbé .
1972-re felépült az új cementgyár. A község határában megépített gyár már számos egyéb értékkel is bírt, hiszen hozzájárult a mezőgazdaságból felszabaduló munkaerő foglalkoztatásához és az infrastruktúra fejlődéséhez. Korszerű szociális létesítményeket, munkásszállót és lakótelepet is építettek a faluban.
2007-ben a DDC ismét modernizációs programba kezdett Beremenden: elindult a cementgyártás lelkének számító klinkerégető kemencevonal lecserélése és teljes korszerűsítése. A több száz embernek munkát adó, 15 milliárd forintos beruházás 2009 tavaszán zárult le.

A DDC saját fejlesztései és növekedése mellett folyamatosan segíti a térség és a község kulturális- és sportéletét is. Az elmúlt években, évtizedekben indított társadalmi felelősségvállalási programokon keresztül a tehetséggondozásban, illetve a környezeti nevelésben is jelentős szerepet vállalt.

A 110 éves jubileum alkalmából a DDC összegyűjtötte a beremendi cementgyártás emlékeit és történeteit, melyek a weboldalán létrehozott virtuális bemutatóteremben tekinthetők meg.

 

Újabb kezdeményezéshez csatlakozott a vállalat

A DDC évtizedek óta meghatározó gazdasági szereplője és társadalmi segítője nemcsak a baranyai, de a váci térségnek is, éppen ezért csatlakozott a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA) gyakornoki programjához, ezzel is segítve a vállalathoz csatlakozó hallgatókat, hozzájárulva ezzel tanulmányaik támogatásához.

Az alapítvány célja – a DDC-hez hasonlóan – a magyar társadalom környezeti és fenntarthatósági problémákkal szembeni érzékenységének növelése, a helyi közösségek bevonása ezek megoldására, valamint a klímavédelemmel kapcsolatos elkötelezettség kialakítása.

 

Az együttműködésről bővebben a vállalat honlapján tájékozódhat.

Fotó: DDC

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2020. október 22.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton