hírlevél | 2020. 09. 17.




Kicsiben is nagy: részletgazdag lakóház épült Peri Duo zsaluzattal Sussexben

Először épült lakóingatlan Peri Duo zsaluzattal az Egyesült Királyságban: a kelet-sussexi betonház projekt bebizonyította, hogy eddig kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a nehéz acél és a hagyományos fa zsaluzatok kiváltására ideális Duo zsalurendszerben.


Lakóházat önteni betonból önmagában sem szokványos ötlet; Adrian Corrigall tulajdonosnak pedig ezen a koncepción felül is extravagáns elképzelései voltak első saját építésű otthonáról. Merész, egyedi megjelenésű betonépületet álmodott meg Kelet-Sussex hagyományos lakókörnyezetébe, amelynek kivitelezése is több szempontból eltért az építési normáktól. A kivitelezők a hatékonyságot növelő megoldásokat keresték, így esett választásuk a szerkezetépítés tervezésekor kísérleti jelleggel a Peri Duo technopolimer műanyag zsalurendszerére, amely acélzsaluzatok kiváltására alkalmas, szerszám- és munkaerő-szükségletet csökkentő zsaluzási alternatívaként már sokszorosan bizonyított kisebb, átlagos formájú szerkezetek esetében.

A könnyű zsalurendszernek köszönhetően darura egyáltalán nem volt szükség: a Duo legfeljebb 25 kg súlyú elemeit az építőmunkások is könnyedén tudták mozgatni. Annak érdekében, hogy a zsaluzatot minél könnyebb legyen egyenletesen feltölteni betonnal, speciális, szálerősített, öntömörödő Resilia betonkeveréket használtak. Folyékonyabb textúrája miatt ez a típusú anyag a hagyományos betonnál nagyobb nyomást fejt ki a szerkezetre, a Duo panelek azonban maximálisan 50 kN/m2 nyomás mellett alkalmazhatók. A keveréket ezért nyomáskontroll mellett öntötték a szerkezetbe, már csak azért is, mert Resiliát korábban még nem használtak Duo rendszerhez. A keverék anyagsűrűsége lehetővé tette, hogy a beton természetes módon áramoljon a bonyolult zsaluzatformákba, vibráció nélkül. Az öntömörödő beton nagy áramlási sebességgel rendelkezik, fontos azonban, hogy ne akadozzon a kiöntés folyamata, mert a gyors szilárdulás miatt kisebb szünetek is befolyásolhatják a végeredményt. Ennek kockázatát úgy csökkentették a kivitelezők, hogy az összeszerelt Duo elemek száma alapján megbecsülték az egyes öntvényekhez szállítandó anyagmennyiséget, és közeli gyártási helyszínről szállíttatták a betont az építkezésre.

 

Tervező/Fejlesztő: Adrian Corrigall

Építész: RAW

Betonszállító: Cemex

Zsaluzatszállító: Peri Nagy-Britannia

Forrás: www.epitesimegoldasok.hu

Fotó: seanpollock.com

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2020. szeptember 17.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton