hírlevél | 2020. 09. 17.




Dr. Bencze Zsolt: Nehézbeton made in Hungary

2019-ben megbízást kapott a Ferrobeton Zrt. a Mirrotron Kft.-től, hogy a svédországi Lundban épülő ESS projekt protongyorsító proton-forrás bunker részéhez gyártson speciális nehézbeton-elemeket. A projekt megvalósulási fázisában betontechnológia részről dr. Nehme Salem Georges és Sebestyén Krisztián tervező vettek részt.


Az előkísérletek 2019 augusztusában kezdődtek, ennek célja a gyártástechnológiai nehézségek feltárása és az anyagtulajdonságok megismerése volt. A tömeggyártás 2020 márciusában kezdődött és az első ütem, amelyben közel 170 elem készült, június közepéig tartott. Ezután több fázisban, illetve ütemben gyártják le a protonforrás-bunker további tömegbetonburkoló elemeit.

Az előkísérletek tapasztalatai
A keveréktervezés és optimalizálás mellett fontos szerepet kapott a gyártástechnológia is, mivel az előzetes tervek szerint az elemek elvárt sűrűsége 3700 kg/m³ volt. A „normál” betonhoz képest nehezebb elemek gyártása nemcsak öntési, hanem belső szállítási kérdéseket is felvetett, ezeket csak úgy tudtuk áthidalni, hogy a gyártás egy részét – a nehezebb elemeket – csarnokon kívüli új gyártóterületre koncentráltuk, ahol a 20+ tonnás elemek is könnyebben kezelhetők, mint a csarnokban. Első pillantásra ez nem egy olyan tömeg, amelyet ne lehetne csarnokon belül is mozgatni, de a gyártócsarnok darukapacitása tandemüzemre van méretezve, nem pedig arra, hogy 1 pillérközben kelljen ekkora terhet önmagában mozgatni. Egy 6 m³-es elem, ami „csupán” 2 m x 3 m x 1 m -es befoglaló méretekkel rendelkezik, viszont már több mint 20 tonna.

A projektről részletesen a Beton újság augusztusi számában olvashatnak: 
http://www.betonujsag.hu

Kép: https://europeanspallationsource.se

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2020. szeptember 17.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton