hírlevél | 2020. 09. 17.




Csökkent a szakemberhiány az építőiparban

Jelentősen, 12 százalékkal csökkent hazánkban a szakemberhiány az építőiparban. Jelenleg átlagosan 119 napot kell várni a szakember megkeresésétől a munka megkezdéséig, míg a koronavírus-járvány előtt 135 nap volt az átlagos várakozási idő. A legtöbbet, 165 napot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kell várni a szakemberre, míg a legkevesebbet, 86 napot Tolna megyében – derült ki a Mapei Kft. 9000 fő megkérdezésével készült országos kutatásából.


„Szerettük volna felmérni a szakemberhiány valódi mértékét, ezért kidolgoztunk egy kutatási módszert. Szakemberhiányként azt definiáltuk, hogy aki az elmúlt egy évben keresett szakembert, mennyi időt várt a megkeresésétől a munka elkezdéséig. Minket is sokkolt az eredmény.” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója.

A felmérés két ütemben, 2020 februárjában a koronavírus-járvány előtt, majd 2020 júliusában, a járvány mérséklődését követően zajlott le.

A koronavírus-vészhelyzetet követően a szakemberhiány jelentős mértékben, 12%-kal csökkent. 2020 júliusában a szakember megkeresésétől a munka megkezdéséig átlagosan 119 napot, azaz mintegy négy hónapot kellett várni. Az év elején még 135 nap volt ez a mutató. A legjelentősebb csökkenés Nyugat-Magyarországon és Pest megyében volt.

Legalacsonyabb a szakemberhiány Tolna megyében (86 nap) és Zala megyében (96 nap), a legmagasabb pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (165 nap), Békés megyében (145 nap), valamint Vas megyében (134 nap). Országosan a legkevesebbet kőművesre kell várni, összesen 88 napot, a legtöbbet villanyszerelőre, 130 napot. A burkolók 124, a bádogosok pedig 123 nappal a megkeresés után tudtak nekilátni a munkának.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője elmondta, hogy hiába csökkent a szakemberhiány, a jelenlegi 119 napos, azaz mintegy 4 hónapos várakozási idő is nagyon magas, az ideális 1-2 hónap lenne. Véleménye szerint a szakemberhiány csökkenésének az oka a beruházások és felújítások kismértékű visszaesése, valamint a külföldön dolgozó szakemberek tömeges hazatelepülése. Álláspontja szerint azonban a tendencia csupán átmeneti. Az építőipar élénkülésével, valamint a nemzetközi járványügyi helyzet normalizálódásával a szakemberhiány várhatóan visszatér a korábbi szintre.

A szakember szerint a jelenlegi állapot lehetőséget kínál a külföldről hazatelepült szakemberek megtartására, ehhez azonban versenyképes feltételeket kell kínálni számukra.

Forrás: www.mapei.com/hu

Fotó: shutterstock.com

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2020. szeptember 17.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton