hírlevél | 2020. 08. 18.




Hihetetlen: két nap alatt kész a ház!

A tervek szerint 2020. június végén átadják Csehország első 3D nyomtatással készülő lakóházát. A Prvoknak elnevezett ház 48 óra alatt tető alá kerül, és abból a szempontból is különleges, hogy példát mutat a jövő innovatív lakásmegoldásaira is.


Hogyan készül?
A nyomtatást egy speciális robotkar végzi, másodpercenként 15 cm-t képes haladni. A stabil szerkezethez a betonhoz nano méretű polipropilén szálakat kevernek, valamint további szilárdító adalékokat. Ehhez a házépítéshez sokkal kevesebb munkás is kell, ami fontos szempont Kelet-Közép-Európában.

A Prvok első példánya egy pontonon fog lebegni, de a házat a szárazföldön is fel lehet építeni, hosszú távú lakásmegoldást kínálva. A mintegy 43 m2-es, organikus formájú házban három szoba lesz: hálószoba, fürdőszoba és egy nappali-konyha. A terveken látható, hogy hatalmas ablakok nyitják meg a látszóbeton falakat, és hajópadló idézi meg a vízparti érzést.

Gyorsabban, zöldebben és olcsóbban
Az épület a hagyományos téglaházakhoz képest hetedannyi idő alatt elkészül, és nagyjából fele költséggel, mint egy passzív ház. Az építkezés során keletkező hulladék és károsanyag-kibocsátás is 20 százalékkal kevesebb lehet. Az épület részben önfenntartó: a zuhanyzó vizét belső keringtetéssel újra fel lehet használni (tisztítás után), az épületre zöldtető kerül, illetve csapadékgyűjtőt alakítanak ki benne.

Ha a tulajdonosok megunják a házat, a falakat alkotó anyagot újra fel lehet használni egy másik 3D nyomtatás során, ami egészen egyedülálló az építőiparban, ahol kevéssé elterjedt a teljes életciklus szemlélet.

Ennek az a jelentősége, hogy nemcsak az építőanyagok és kiegészítők gyártását és beépítését tervezték meg, hanem azt is, hogy az elhasználódás után ezek hogyan lesznek újrahasznosítva, hogy minimalizálják a környezetterhelést.

Forrás: fenntarthatoepites.hu

Fotók: 365reblog.hu

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2020. augusztus 18.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton