hírlevél | 2020. 07. 16.




Az 5C fogalma – egy összehangolt felhívás

Az európai cementipar ebben a felhívásban bemutatja az európai szénsemleges építőipari ágazat jövőképét. Akárhogyan is nézzük, csodafegyver vagy egyetlen megoldás jelenleg nem áll rendelkezésünkre, ez az oka annak, hogy összehangolt erőfeszítésekre van szükség. A sikeres megvalósításhoz szükséges az építésztervezők, a szakági tervezők, a rendeletalkotók, a szabványok készítői, az anyaggyártók, az építőipari kivitelezők szaktudása és együttműködése, de nem szabad figyelmen kívül hagynunk a végfelhasználók szempontjait sem. Az értéklánc valamennyi szereplőjének együttműködésével azonban egy valóban szénsemleges jövő építhető fel!


Ebből a célból konstruktív vitát kell indítani, illetve lefolytatni értékláncunk kulcsfontosságú szereplőivel. Ezt az erőfeszítést nevezzük az 5C fogalmának, amit ebben a felhívásban adunk közre.

Az 5C angol rövidítés jelentése: Clinker=klinker, Cement=cement, Concrete=beton, Construction=szerkezet, illetve az épített környezet, valamint Carbonation=karbonátosodás.

Csak az értéklánc összes szereplőjének együttműködése tud hozzájárulni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, vagyis a szénsemleges jövőkép tényleges megvalósításához. Célunk, hogy túllépjünk a közvetlen kibocsátási kérdéseken és feltárjuk azokat a különböző megoldásokat, amelyek szükségesek a szénsemleges jövő létrehozásához.

A SZABÁLYOZÁS HATALMA

Az európai politikának központi szerepet kell játszania az akadályok leküzdésében, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körkörös és versenyképes európai építőipari ágazat létrehozásában. Progresszív politikára van szükség annak biztosítása érdekében, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású cementgyártás, illetve az alacsony szén-dioxid-kibocsátású innováció alkalmazása életképes legyen.

Olyan politikai és normatív keretekre van szükség, amelyek:

  • Azonos versenyfeltételeket biztosítanak a többi régióval, valamint az egyes iparágak között.
  • Anyagsemlegesek és életciklusteljesítmény-alapúak lesznek.
  • A keresleti és kínálati oldalt egyenlő súllyal veszik figyelembe.
  • Nagyszabású bemutatókon keresztül támogatják az áttörést jelentő technológiákat és ezek fejlesztését.

MIKÉNT SEGÍTHET A SZABÁLYOZÁS?

Az alternatív tüzelőanyag és az alternatív nyersanyagok felhasználásának ösztönzése, illetve elősegítése (hulladék [co-processing] együttégetése a cementkemencékben)

AZ 5C FOGALMA – KONKRÉT MEGOLDÁSOK FELTÁRÁSA A SZÉNSEMLEGES JÖVŐ SZÁMÁRA

 

Részletesen a fentiekről a Beton. c szakmai lapban olvashatnak: www.betonujsag.hu

Fotó: https://elements.envato.com

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2020. július 16.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton