hírlevél | 2020. 05. 22.




Még nem kell pánikba esni: a járvány alatt is kitart itthon az építőipar

Elkészült az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) 18. heti jelentése az építőipar aktuális állapotáról. Az összefoglalóból kiderül, hogy a mikro- és kisvállalkozók előrelátása május végére korlátozódott, és a lakossági megrendelések akadozása miatt már növekszik a szakmán belüli álláskeresők száma. Ugyanakkor az építőipar teljesítménye április 30-ig bezárólag nem esett vissza érdemben, sőt erősebbnek mutatkozik, mint több EU-s országban, ahol átlagosan 80-85 százalékra becsülhető a szektor teljesítménye, a korábbi év azonos időszakához képest.


A járvánnyal összefüggő, vírusos megbetegedések az építőiparban továbbra sincsenek. A 18. hét is úgy telt el, hogy megbetegedések a tervezői, kivitelezési, lebonyolítói munkát nem akadályozzák, de a többnyire rövid átfutású munkán dolgozó mikro- és kisvállalkozók előrelátása május végére korlátozódott, a hosszabb munkán dolgozó közepes- és nagyvállalkozások összességében az év közepéig látnak biztonsággal előre, a második félév és a 2021. év számukra is bizonytalanná vált. Kivételt képeznek ez alól a hosszú átfutási idejű munkákra leszerződött cégek, akiknek a 2020. évi kapacitáslekötése biztosított.

Jellemzően az épületépítéseknél, lakásépítéseknél okoz határidőcsúszásokat a járványhelyzet. A munkaellátottság csökkenése többnyire lehetővé teszi a kapacitások átcsoportosítását a csúszásban lévő létesítmények kivitelezésének gyorsítására. Az egészségügyi ágazat megrendelései mindenhol elsőbbséget élveznek.

Az ÉVOSZ becslése szerint az építőipar 2020. január 1.–április 30. közötti teljesítménye az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva 95 százalékos nagyságrendű lehet. Ez jobb arány az Európai Unió országainak összesített teljesítményénél, amit április végén 80–85 százalékra becsül az Európai Építőipari Főszövetség. A járvány megjelenésétől kezdve tapasztalt, építőanyagok gyors készletezése enyhülni látszik. Az akadozó importárut a megrendelők egyetértésével a legtöbb helyen sikerült hazai gyártású termékekkel kiváltani.

Forrás: Portfolio.hu

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2020. május 22.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton