hírlevél | 2020. 02. 19.




Cementgyárból otthon

Ricardo Bofill spanyol építész egyik legérdekesebb munkája a Barcelona melletti, egykor cementgyárként működő épület, amelyet negyvenöt év alatt alakított át lakóházzá.


Ricardo Bofill spanyol építész irodája eddig ezernél is több projektet valósított meg a világ több mint 50 országában. Egyik legérdekesebb munkája a Barcelona melletti, egykor cementgyárként funkcionáló épület, amelyet negyvenöt év alatt alakított át lakóházzá. Az első világháború alatt az épületben szerelőműhely működött. Mire Bofill átvette, az épület és környezete erősen lepusztult – mostanra azonban újra életet lehelt a sokat látott falak közé!

Az ipari komplexum Katalónia iparosodásának első korszakából származik. Az eredeti épületet nem egyszerre építették meg, hanem funkcióinak bővülésével folyamatosan egészítették ki új szárnyakkal. Bofill szerint egy olyan struktúráról beszélünk, amely a népi építészetre emlékeztet, de stílusjegyeit az ipar használta fel. A cementgyárat (La Fábrica) 1973-ban vásárolta meg az építész, aki úgy akarta újraértelmezni az épületet, hogy közben a régi elemeit is megőrzi.

A La Fábrica örökölte és megóvta azt a karaktert, amely az iparosodásra emlékeztet, ugyanakkor ötvözi a hetvenes évek stíluselemeit, valamint a modern kori társadalomra és a kultúrára jellemző változó igények iránti érzékenységet.

Az iparterület eredetileg 30 silóból állt, nagy belső terekkel, föld alatti alagutakkal. A munkálatok során kiválasztották azt a nyolc silót, amelyet szerettek volna megőrizni, a többit pedig dinamittal lerombolták. A megmaradt elemeket megszabadították a cementtől és a törmeléktől, csupán ez a szakasz másfél évet vett igénybe. Ahogy haladtak előre a kialakításban, egyre nyilvánvalóbbá vált, mekkora értéket képvisel az épület vegyes építészeti sajátosságaival, a hatalmas lépcsőivel, tereivel, brutalista formavilágával.

Ma burjánzó növényzet öleli körbe az épületet, a hatalmas belső terekben pedig luxusbútorok képeznek lélegzetelállító kontrasztot az ipari múlt önmagában is lenyűgöző jegyeivel.

Forrás: ricardobofill.com és Octogon

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2020. február 19.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton