hírlevél | 2020. 01. 21.




Fókuszban az éghajlatváltozás

Az 1970-ben alakult Föld Napja hálózat ötvenedik évfordulója alkalmából, különböző demonstrációk révén, idén aktívabban szeretné mozgósítani a társadalom minél szélesebb körét, különös figyelemmel a fiatalságra és tudós közösségekre. Céljuk, hogy az új generáció oktatásban részesüljön az éghajlatváltozás veszélyeivel és a válaszul adható lehetőségeivel kapcsolatban.


Az ENSZ COP25 Éghajlat Konferenciájára 2019. december 2–13. között került sor Madridban, amelyen több tucat állam- és kormányfő, környezetvédelmi szervezetek, vállalkozók és tudósok – mintegy 200 ország 25000 képviselője – vett részt, hogy megállapodásokat kössenek és kötelezettségeket vállaljanak az éghajlatváltozás következményeinek leküzdése érdekében. Az éghajlati csúcstalálkozón a Föld Napja 2020 csapata is képviselte magát. Kulcsfontosságúnak találták, hogy a nemzetek politikai ambíciói nagyobb erőfeszítéssel fókuszáljanak az éghajlatváltozás és a környezetvédelem oktatására. Ennek fontosságát egy, az ENSZ és a francia kormány által is támogatott globális, több, mint 100 országban végzett nemzetközi felmérés is alátámasztotta, amely szerint a változás kulcsát az emberek éghajlatváltozással kapcsolatos és környezetvédelemi oktatásában látják.         

Az olasz kormány példaként bejelentette, hogy 2020-ban kötelezővé teszi az ún. éghajlat-nevelést a középiskolákban. Mexikó kormánya is elköteleződött már amellett, hogy a fenntarthatósági terveinek központjában a környezetvédelem oktatása játssza majd a főszerepet, de Pakisztán is – elsősorban az Iszlámádábádra összpontosítva, majd az egész országra kiterjesztve – hasonlóképpen szeretné még ebben az évben bevezetni a környezetvédelmi oktatást.

Kathleen Roger, a Föld Napja Hálózat elnöke elmondta, hogy a COP25 megrendezése előtt napvilágot látott kutatás szerint, egyértelmű, hogy sürgős és azonnali fellépés nélkül a globális felmelegedés olyan mértékűvé fog válni, amely jóval meghaladja azt a szintet, amelyet a bolygónk és az ember elviselni képes.

– Ha komolyan akarunk lépni, drámai, átfogó, ambiciózus célokra van szükségünk a tiszta, megújuló energiába történő beruházásoktól kezdve a Föld természetes rendszereinek, például az erdőknek a helyreállításához. Az éghajlatváltozással és a környezetvédelemmel kapcsolatos oktatásnak a nemzeti éghajlatváltozási tervek központi pillérének kell lennie, hogy az új generációt megismertesse a valósággal és a megoldásokkal, amelyek szükségesek a társadalomban a drasztikus változásokhoz, amelyek kiemelkedően fontosak a siker szempontjából – tette hozzá.

Kampányaik célja legalább 1 milliárd ember aktiválása világszerte, támogatva ezzel a Föld Napja 2020-as kitűzéseit és az éghajlatváltozással kapcsolatos akciókat. Néhány ezek közül:

Earthrise: az éghajlatváltozással kapcsolatos generációk közötti globális mozgalom, amely 2020. április 22-én a világ minden táján szervez megmozdulásokat.

Nagy Globális Takarítás: egy olyan globális kampány, amely milliárd darab szemetet távolít el a környékekről, strandokról, folyókról, tavakról, ösvényekről és parkokról, csökkentve a hulladék és a műanyag szennyezés mértékét, javítva az élőhelyeket és enyhítve az emberek okozta károkat.

Earth Challenge: a világ legnagyobb polgári tudományos kezdeményezése, amely a mindennapi egyéneket olyan eszközökkel fogja ellátni, amelyek alkalmasak lesznek arra, hogy rendszeresen beszámoljanak a környezetük egészségéről és jólétéről, továbbá ivóvízüktől és levegőminőségüktől kezdve egészen a körülöttük élő fajokig.

Foodprints for the Future: együttműködve a hétköznapi emberekkel és közösségekkel az összes szektoron keresztül, a legjelentősebb klímaváltozáshoz hozzájáruló tényezőre az élelmiszeripari- és fogyasztási rendszerekre fókuszálva.

Artists for the Earth: globális kampány, amely minden tudományterületen a világ minden tájáról alkotókat toboroz, hogy művészetük erejével hassanak az emberiségre.

Forrás: www.earthday.org

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2020. január 21.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton