hírlevél | 2019. 11. 18.




Nehézbeton, magyar ötlettel

Harmincéves pályafutása legnagyobb volumenű, egyúttal legfontosabb megrendelését nyerte el a Mirrotron Kft. A svédországi Lundban épülő Európai Neutronkutató Központ pályázati kiírásán sikeresen szerepelve, különleges nehézbetont gyárt a világ egyik legkorszerűbb tudományos berendezéséhez.


A közel harmincéves múltra visszatekintő, világszerte ismert Mirrotron Kft. az elmúlt évtizedekben neutronkutatóknak készített kísérleti berendezéseket, eszközöket. Néhány éve döntött úgy a cég, hogy – bővítve portfólióját – neutronforrásokat fejleszt. Az első, saját ötleten alapuló neutronforrás hamarosan Martonvásáron kezdi meg működését, míg egy másik a tatabányai ipari parkba kerülhet. A profilbővülés újabb lépéseként a neutronforrások védelmét biztosító elemeket fejlesztenek, építenek. Ehhez remek lehetőséget kínált a svédországi Lundban három milliárd euróból épülő ESS (European Spallation Source; Európai Neutronkutató Központ), amelynek kivitelezésében hazánk is részt vesz.

„A Mirrotron nem elégedett meg azzal, hogy berendezéseket szállít az épülő központnak, hanem elindult egy különleges pályázaton is, amelynek keretében nehézbetonból kell kialakítani a központi neutronforrás körüli védelmi rendszert, lényegében egy bunkert. Kétezer köbméternyi, nyolcezer tonna betont kell szállítani, ami nem egy tömbből álló szilárd anyagot jelent, hanem 1092 különféle méretű és formájú darabot, amelyek között húsztonnásak is akadnak. A tavaly nyár végi pályázati kiírás több tucat érdeklődőt vonzott, de amikor szembesültek a feladattal, a többség visszalépett. A Mirrotron is jelentkezett, úgy, hogy ilyet korábban nem csinált, de egy kutató-fejlesztő cég, ha komolyan veszi magát, beleáll az ilyen kihívásba”– nyilatkozta Pétermann Csaba, a Mirrotron Kft. cégvezetője, aki elmondta, nemcsak különleges betont kell gyártani, hanem speciális acél tartószerkezet elkészítése is a kiírás része volt. Ráadásul a magyarok extra szolgáltatást ígértek: a nehézbeton egyik felületét bór-karbidot tartalmazó betonréteggel vonják be, ami plusz védelmet biztosít.

Az egyedi nehézbeton azért „nehéz”, mert sűrűsége közel kétszerese a hagyományos betonénak. Ezt úgy érik el, hogy sóder helyett őrölt vas tartalmú kőzetet, magnetitet kevernek össze cementtel és más adalékanyagokkal. A betont a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzora, dr.Salem Georges Nehme fejlesztette ki többek között dr. Mezei Ferenc fizikus-akadémikus szabadalma alapján. Néhány elemet előre elkészítettek a magyarok, így bizonyítva az ESS-nek, hogy valamennyi legyártására alkalmasak. Idén augusztusban a svédek is meggyőződtek arról, hogy a próbaelemek tökéletesen megfelelnek a kiírásban szereplő paramétereknek.

Forrás és további részletek: Innotéka.hu

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2019. november 18.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton