hírlevél | 2019. 11. 18.




Legyező alakú betonmedence a Pécsi Állatkertnek

Baranya megye két meghatározó szervezete, a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) és a Pécsi Állatkert az elmúlt években több vonalon indított együttműködést. 2019-ben az építőanyag-gyártó vállalat adományként biztosította az állatkert új fókamedencéjéhez szükséges betont. A támogatásnak köszönhetően az állatkert fókapárja jövő évtől nagyobb területen élheti mindennapjait.


A munkálatokat a B Build & Trade Építőipari és Szolgáltató Kft. végezte, amely magas- és mélyépítési munkák komplett kivitelezésére szakosodott, az ország egész területén.

A medence megépítéshez szükséges teljes betonmennyiséget a DDC adományként biztosította, amely meghaladta a 41 m3 -t. Az építkezéshez felhasznált transzportbeton-termék kizárólagos beszállítója a Duna-Dráva Cement Kft. volt, a helyszínre történő szállítást és pumpálást a DDC leányvállalata, a Danubius Beton Dunántúl Kft. szintén térítésmentesen biztosította.

 

Gondos tervezés, alapos kivitelezés

A kivitelezés földmunkákkal kezdődött és zsaluzási folyamatokkal folytatódott a betonozást kiegészítő, szakági munkákkal párhuzamosan. Ezután a finom munkák, műgyantázás és egyéb kiegészítő szerkezetek, napvitorlák elhelyezése, valamint kerítésépítés és tereprendezés következett.

Az építés betontechnológiai szempontból igazi kihívás volt. A medence egy szinte minden oldalon lekerekített, legyező alakot formál, amely rengeteg ívből áll, egyenes felületet alig tartalmaz. A zsaluzása is próbatétel volt, még a tapasztalt és sokat látott szakemberek számára is, és csaknem az összes felhasználandó darabot egyedileg gyártatták le. A betonozás után az íveket annak megcsiszolásával és a műgyantázással tökéletesítették, ezzel garantálva a fókák biztonságát és a színvonalas végeredményt.

A kiváló minőségű beton nagyban hozzájárult a repedésmentes kialakításhoz és a vízzáráshoz. A betonnal alapvetően az állatok nem fognak közvetlen kapcsolatba kerülni, az egész betonfelületet egy vastag műgyanta réteg fedi a fókák biztonsága érdekében. A medence megöntése két ütemben készült, amelyhez – a tökéletes vízzárás érdekében - vízzáró duzzadó szalagokat használtak. A 2019. novemberében elkészült medencét, az utómunkálatok elvégzését követően , várhatóan jövőre helyezik üzembe.

Forrás: www.duna-drava.hu

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2019. november 18.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton