hírlevél | 2019. 11. 18.




Közös kezdeményezés

A holland Verspillingsfabriek átalakítja a kidobott és fölösleges ételeket friss, új termékekké, például levessé és szószokká. Ez egy speciális pozitív hozadéka egy ütős kölcsönnek, amelyet az Európai Befektetési Bank és Rabobank fejlesztettek közösen!


Mekkora is a hulladék-probléma?
Az Európai Unió évente körülbelül 2,5 milliárd tonna hulladékot termel, ennek 38%-át újrahasznosítják, míg a többit hulladéklerakókba helyezik el, vagy elégetik. Ha nem az EU-s, hanem az európai átlagot nézzük, akkor elmondható, hogy fejenként a lakosság évi fél tonna szemetet termel. Ez negatív hatásokat okoz mind az egészségre, mind a környezetre vonatkozóan, nem is beszélve arról, hogy kezelése rendkívül költséges feladat. A szemét-kérdés arra is felhívja a figyelmet, hogy nem használjuk hatékonyan a Föld véges erőforrásait.

A megoldás: A körforgásos gazdálkodás
A körkörös gazdaságban termékeket és az ipari folyamatokat átalakítják és újradefiniálják, annak érdekében, hogy az erőforrásokat állandó használatban tartsák. Egy szép, ám kihívást jelentő jövőbeni cél, a hulladéktermelés megszüntetése, de legalábbis minimálisra csökkentése, valamint a hulladékmaradványok újrahasznosítása.

Dolgozzunk össze, hogy megvalósulhasson!
A körforgásos gazdaságra vonatkozó közös kezdeményezés (Joint Initiative on Circular Economy – JICE), egy partnerségi viszony az Európai Unió legnagyobb nemzeti bankjai, intézményei, és az Európai Beruházási Bank között, amelynek célja, hogy 2023-ig legalább 10 milliárd eurót fektessenek be a körforgásos gazdaságba, fokozva ezzel az erőforrás-hatékonyságot, és előmozdítva a körkörös üzleti modelleket.

Ez a  kezdeményezés olyan projekteket hivatott támogatni, amelyek megelőzik és megszüntetik a hulladék keletkezését, növelik az erőforrás-hatékonyságot, és előmozdítják a körkörös üzleti modelleket kölcsönök, tőkebefektetések, garanciák, innovatív finanszírozási struktúrák, valamint technikai segítségnyújtás révén.

Forrás: European Investment Bank

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2019. november 18.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton