hírlevél | 2019. 10. 17.




Ütős lett a MOME új Campusa

Átadták a MOME új campusát, amit pár éve már Csomay Zsófia és Németh Tamás épületeivel elkezdtek bővíteni, és most Gunther Zsolt és Csillag Katalin két új épületével vált teljessé. Építészképzési hely lévén a projekt jelentősége jóval túlmutat saját magán.


A fejlesztés nemcsak a hiányzó műhelyeket és stúdiókat pótolta (erre elsősorban a 2015–2018 között épült Csomay-épületek szolgáltak), hanem újra is strukturálta a teljes területet. Az 1948-ban elfoglalt épület akkoriban 30-40 növendék számára épült, míg ma ezer hallgató tanul a MOMÉ-n, az új épületekben pedig a felsőoktatás utáni képzés, valamint kutatás és fejlesztés is zajlik.

A 3h Építésziroda pályázaton nyerte a megbízást az új épületek tervezésére. A régi, Farkasdy-féle épület feletti B épület (MOME Base) az alapképzést szolgálja, különlegessége a függesztett födémeknek köszönhető teljes földszinti megnyitás, valamint nem utolsó sorban a bejárat fölé emelkedő különleges és kecses beton tető. A főépületben a mesterképzés zajlik, itt Guntherék a belső tereket izgalmasan nyitották össze, a tetőteret pedig beépítették, annak megemelésével. A föld alatt az épületek új összeköttetést kaptak, a MOME Ground egyben új bejáratot, és új gyülekezőteret is kapott. A Tudásközpont (MOME Up) kopilit üvegekkel határolt hasábépület, amiben a könyvtár is található.

A korábbi, fekete téglás épületek, és az új, fehér épületek együttese különösen együtt megkapó, amit a parkba sétálva már mindannyian élvezhetünk, hiszen az egyetem parkja megnyílt, a kerítés elbontásával.

Az épületegyüttes új elemeiről a Metszet 2019/5. száma hamarosan egy terjedelmesebb cikkben is beszámol (szerző: Wesselényi-Garay Andor). A MOME ONE és TWO épületekről a Metszet 2018/4. számában olvashatnak cikket Somogyi Krisztina tollából.

Forrás: Tervlap.hu

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2019. október 17.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton