hírlevél | 2019. 09. 20.
Kevesebb új társasházi beruházás

Az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdése az első félévben összesen 127 milliárd forintot tett ki, amely 40%-os csökkenést jelentett 2018 mindkét félévéhez viszonyítva.


Az új társasházi projektek esetében jelentős lendületvesztés volt megfigyelhető az idei év első negyedévében a korábbi időszakokhoz képest. A második három hónapban ennél némileg magasabb összegben kezdődtek meg kivitelezési munkák a szektorban. Összességében azonban ez az összeg is messze elmaradt az előző évek negyedéveit jellemző számoktól, utoljára 2016 egyes negyedéveiben volt megfigyelhető ennél kisebb összegben új építkezések elindítása. Az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdése összesen az első félévben, így 127 milliárd forintot tett ki, mely 40%-os csökkenést jelentett 2018 mindkét félévéhez képest.

Az eredmény nem meglepő, hiszen egy 2019-ben elindított beruházás befejezésére az idei évben már vélhetően nincs lehetőség, és sok projekt nem is rendelkezett még 2018. november 1-e előtt végleges építési engedéllyel, vagyis már csak 27%-os áfakulcs mellett lehet majd értékesíteni az ezekben található lakásokat. Ezen jóval magasabb árszint mellett azonban kérdéses, hogy lehet-e vevőt találni, hiszen a fejlesztők vélhetően nem tudják lenyelni az áfakulcs növekedésével járó többlet terhek jelentős részét, vagyis sokan inkább a fiókban hagyhatják a terveiket.

Ugyanakkor az is jól látszik, hogy a beruházók egy része a 27%-os áfakulcs ellenére is elindította egy-egy projektjének kivitelezését, és megpróbálnak az építkezéssel minél magasabb készültségi állapotba eljutni, a vásárlókat pedig az idei évben minél magasabb előleg összegek befizetésére ösztönözni. Ez utóbbi megoldásra azonban, ahogy haladunk előre az időben, egyre kisebb lehetőség kínálkozik, így az év második felében még alacsonyabb összegű építés-indításra lehet készülni.

A legnagyobb értékben továbbra is a Közép-Magyarország régióban kezdődtek meg lakásépítési kivitelezési munkák, a terület részesedése elmaradt azonban a korábbi éveket jellemző szinttől. A második helyen a nyugati régiók álltak, ahol a korábbi évekhez képest relatíve több társasházi építkezés indult.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Befejezés mutatójának emelkedését már régóta várjuk a lakásszektorban, és bár jelentősen magasabb szintet ért el 2018 második félévében, komoly ugrásra nem került sor, és a hirtelen növekedés az átadott projektek értékében az idei első félévben is elmaradt. A befejezett beruházások összértéke 2019 első felében ráadásul némileg alacsonyabb is volt, mint 2018. júliusa és decembere között. A jelenség hátterében több tényező húzódhat meg: egyrészt a sokat emlegetett munkaerőhiány miatt csúsznak az építkezések, másrészt ezeket a projekteket 2023-ig 5%-os áfakulcs mellett lehet értékesíteni, így nem is kell annyira sietni a befejezésükkel. Az idei év első hat hónapjában 124 milliárd forint értékben készültek el társasházi lakásépítési munkák.

Forrás: https://tervlap.hu/site/search?site_id=2&search_term=EBI+%C3%89p%C3%ADt%C3%A9saktivit%C3%A1si+Jelent%C3%A9s+Aktivit%C3%A1s-Kezd%C3%A9se


 

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2019. szeptember 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2019 Minden jog fenntartva - CeMBeton