hírlevél | 2019. 09. 20.




Betonsíkok geometriája

A chilei tengerparti hegyoldalra ültetett, betonsíkok közé feszített lakótér szerkezeti diktátumával szinte lebeg a táj fölött.


A Casa H névre keresztelt épületet vasbeton szerkezete, egymásra helyezett hossz- és keresztirányú gerendák rendszere határozza meg. A Felipe Assadi Architectos építészei először a szerkezetet dolgozták ki, majd a létrejött keretet töltötték ki az igényelt terekkel. Vagyis előbb a szerkezet, utána a ház részleteit dolgozták ki, mely megközelítést a chilei iroda saját bevallása szerint előszeretettel alkalmazza. Az észak-déli irányba mutató két fő hosszirányú gerenda 41 méter hosszú és 1,40 méter magas. A gerendarendszert mindössze négy harántfal támasztja alá, végein pedig hétméteres konzolok teszik könnyedebbé. A statika által vezérelt nagyvonalú szerkezet így egy a terep fölé feszített, és a tengeri kilátás felé teljesen felnyíló térsor befogadását tette lehetővé.

Az érkezési szinten a közös helyiségek, a nappali, az étkező és a konyha egyetlen térben helyezkednek el, elválasztások, oszlopok nélkül. Téri meghosszabbításukban a hálószoba és a fürdő kapott helyet. Az önállóan megközelíthető alsó szint kiszolgáló helyiségeket és vendégszobákat rejt. A hátsó oldalon a ház teljes hosszában végigfutó gerenda összeköti az épület két födémlemezét. A merevítő bordákkal erősített gerenda és a homlokzat kisebb fülkéi az épületet egyetlen "bútordarabként" láttatják, amelyek terei mégis a szükséges igényeket szolgálják.

A két szint közötti vertikális kapcsolódási ponton – amely egyben a keresztirányú struktúrák találkozási pontja is – található az egyik konzolos teraszhoz kapcsolódó medence. Az épület végein kifutó gerendák a betonszerkezet lebegő jellegét hangsúlyozzák, a szigorú geometriában csak a rámpák enyhén lejtő vonalai engednek némi feloldást.

A nyers beton külső mellett a belső felületképzéseket is minimálisra szorították, ezzel is fokozva a látvány értékét. A padlót természetes fa borítja, a mennyezeten takaratlanul jelenik meg a vasbeton födém, mindössze a lakkozott fehér konyhaszekrények bontják meg a natúr felületek egységét.

Forrás: https://www.dezeen.com/2018/05/04/felipe-assadi-arquitectos-linear-concrete-h-house-stretches-along-coast-chile/?li_source=LI&li_medium=rhs_block_1

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2019. szeptember 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton