hírlevél | 2019. 08. 22.




Csodaszép betonszörnyeteg

Szombathely legizgalmasabb épülete kétség kívül a Csillagvizsgáló!


Szombathelynek számos rendkívüli építészeti öröksége van az ókortól napjainkig. Itt van az egyiptomi istennőnek szentelt Iseum (vagyis annak közelmúltban újraépített rekonstrukciója), a hangulatos Vasi Múzeumfalu, az ország egyik legnagyobb temploma, a Sarlós Boldogasszony-székesegyház, vagy a Szent Márton-templom. Ám az egyik legszokatlanabb minden bizonnyal egy, a városszéli kert végében álló betonépület, a szombathelyi csillagvizsgáló, hivatalos nevén az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpontja (ELTE GAO MKK).

A névadó Gothard Jenő, aki az első magyar vízi erőművet tervezte, ami a szombathelyi villamosvasútnak adta az áramot. Herényi birtokán egy obszervatóriumot építtetett, saját tervezésű kupolával, ahonnan asztrofizikai megfigyeléseket végzett. Mivel fiatalon elhunyt, a csillagászati kutatása így korán abbamaradt. Egy darabig még meteorológiai megfigyeléseket végeztek az obszervatóriumból, aztán az is véget ért. Eltelt több mint fél évszázad, Herény közben Szombathely része lett, amikor is elhatározták, hogy újra megfigyelőállomást építenek ezen a helyen. Ez lett a Szputnyikfigyelő állomás! 1968-ban készült el az első üteme, és elképesztően modern lett. Zalotay Elemér alkotása elsőre művészi betonkompozíciónak tűnik, pedig minden elemében funkcionalista.

A hatalmas, vaskos betonszerkezet célja, hogy egy picit se rezdüljön meg az épület, hiszen nagyon pontos észleléseket kell végezni belőle. Mint utóbb kiderült, az anyag duplán is hasznos. Az aljában ugyanis később olyan berendezéseket helyeztek el, amelyeket károsan befolyásolna a hirtelen hőmérséklet-ingadozás. Bár a méternyi vastag betonfal is felmelegszik nyáron, télen lehűl, de csak nagyon lassan: vagyis egy éjszakán belül nem változik jelentősen a hőmérséklet odabenn.

A T-alakú elemek két karján tud kicsúszni oldalra a mozgatható tető, ami a teleszkópot takarja. Betoncsőben sétálhatunk fel hozzá, amely azonban közvetlenül nem, csak egy kis lépcsőn keresztül kapcsolódik a főelemhez. A cél itt is ugyanaz volt: elkerülni a remegést, amit esetleg a lépcsőház átadhatna a főelemnek.

Akár a különleges épület, akár a csillagok világa érdekeli a kedves látogatót, mindenképpen érdemes felkeresni a helyet. Előzetes bejelentkezéssel a megbeszélt időpontban látogatható, vagy van nyílt nap is minden hónapban: www.gothard.hu

Forrás: index.hu/urbanista/2019/05/15/csillagvizsgalo_szombathely_beton_mi_videkunk_vas/

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2019. augusztus 22.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton